Ciclul cardiac

Această pagină conține descrierea ciclului cardiac, pas cu pas. Un ciclu cardiac este compus din sistola și diastola atriilor și din sistola și diastola ventriculilor. 

Am redat pentru voi alternarea sistolei și a diastolei, precum și toate procesele mecanice care participă la activitatea cardiacă și realizează ciclul cardiac: contracția și relaxarea atrială și ventriculară, închidere și deschiderea alternativă a valvelor atrioventriculare (mitrală și tricuspidă), precum și a valvelor semilunare (aortică și pulmonară).

Atunci când informațiile ajung să fie prea complicate pentru voi, vă invităm să urmăriți etapele ciclului cardiac pe imaginea atașată acestei lucrări despre ciclul cardiac.

Vă invităm să citiți această lucrare, pentru a înțelege modul de funcționare al inimii și a observa eficiența, simplitatea dar și eleganța cu care își îndeplinește rolul indispensabil vieții. Acest organ ne amintește cu fiecare bataie principiul „forma precede funcția”, un principiu prezent în toată natura, de la cel mai mic la cel mai mare nivel de organizare. Lectură plăcută.

Presiunea și schimburile de volume în timpul ciclului cardiac

În fiecare ciclu cardiac atriile și ventriculii se contractă și se relaxează alternativ. Prin aceaste sistole și diastole, sângele este împins de la zone cu presiuni ridicate spre zone cu presiuni scăzute. 
Pentru a examina și pentru a corela fiecare eveniment din ciclu cardiac vom începe cu sistola atrială.
Înainte de a continua trebuie să înțelegem un concept: Miocardul se contractă datorită unor impulsuri electrice...

...

Sistola atrială

În timpul sistolei atriale atriile se contractă, iar în același timp are loc relaxarea ventriculară.

  • Depolarizarea nodului sinoatrial cauzează depolarizarea atrială.
  • Depolarizarea atrială are ca rezultat sistola atrială. Atriile se contractă, iar prin această contracție ele exercită presiune pe sângele din interiorul lor, această presiu...
  • ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in