Hipertensiunea arterială
În această lurare descriem una din cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului cardiovascular la noi în țară și nu numai: hipertensiunea arterială. Începem prin a explica ce este tensiunea arterială, cum se măsoară ea, ce cauze sau mai bine zis factori de risc prezintă hipertensiunea arterială, cum să identificați simptomele hipertensiunii arteriale (care nu sunt prezente mereu) și pe scurt vă precizăm cum se poate complica această afecțiune și cum se tratează hipertensiunea arterială.
Dacă trebuie să realizezi un referat despre hipertensiunea arterială sau dacă te pregătești pentru Bac-ul la Anatomie atunci acest material îți poate oferit toate informațiile de care ai nevoie…
...
Noțiuni de bază
Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea pe care o exercită coloana de sânge asupra arterelor. Aceasta are două componente:
- tensiunea sistolică (presiune arterială maximă) - este presiunea exercitată de către sânge asupra arterelor, produsă în timpul sistolei, prin contracția ventricolului stâng (VS);
- tensiunea diastolică (presiunea arterială minimă) - este presiunea exercita…
...
Tipuri de hipertensiune arterială
Diagnosticul de HTA se pune în urma măsurarii TA, care este o investigație de rutină. HTA se clasifică în:
- HTA esențială - aproximativ 93% din cazuri, care se dezvoltă în urma acțiunii unor factori de mediu și/sau a unor factor…
...
Semne și simptome
HTA este de cele mai multe ori asimptomatică (nu prezintă simptome), iar atunci când are simptome, acestea nu sunt specifice bolii. Pot sa apară:
- cefaleea (durerea de cap),
- ep…
...
Măsurarea tensiunii arteriale
Există mai multe metode de măsurare a TA, dar cea mai frecvent folosită este cea ascultatorie în care se utilizează stetoscopul și un tensiometru cu manometru.
Manometrul este cel care va indica valoarea tensiunii sistolice și apoi a celei distolice, în funcție de sunetele percepute cu stetoscopul (sunetele Korotkoff). Manometrul prezintă o …