Aritmiile
Pe această pagină veți găsi informații despre aritmii, ce sunt ele, cum se împart în bradicardii și tahicardii și care sunt principalele semne și simptome de boală. Vă oferim exemplul fibrilației atriale ca aritmie și un model de ECG ca să înțelegeți mai bine acest subiect.
Ce sunt aritmiile cardiace?
Aritmiile cardiace reprezintă tulburări de generare și/sau de conducere a impulsului nervos care determină contracțiile ritmice ale inimii. Aritmiile afectează ritmicitatea batăilor cardiace, în sensul modificării frecventei, intersității și/sau regularității bătăilor.
Abaterile de la acest ritm sunt, în funcție de frecvența cardiacă, de două feluri:
- bradicardii (bradiartimii) - sunt afecțiuni care se manifestă printr-o frecvență cardiacă foarte mică, sub 60 bătăi/min. Bradicardiile se produc frecvent prin tulburări de conducere la nivel atrio-ventricular, sau intraventricular.
- tahicardii (tahiaritmii) - frecvență cardiacă mai mare de 100 de bătăi/min. Cea mai frecventă tahicardie este fibrilația atrială. În această afecțiunie, atriile se contractă foarte rapid, neregulat (până la 600 bătăi/min!) fapt ce duce la o ejecție ineficientă a sângelui în circulația sistemică.
Metoda de investigație cea mai utilă pentru ob...