Anatomia și localizarea cordului

Inima reprezintă pompa ce pune în mișcare întreg sistemul cardio-vascular. Noțiunile de anatomie pe care trebuie să le cunoașteți despre cord privesc cele trei straturi ale pereților cordului: epicard, miocard, endocard; compartimentarea cavităților inimii în 4 camere: două atrii - stâng și drept, precum și doi ventriculi - drept și stâng. Inima are și un schelet fibros propriu, care susține toate componentele sale.

Este foarte important să puteți localiza cordul în poziția sa exactă la nivelul toracelui, dar este destul de dificil având în vedere că nu puteți vedea toate structurile implicate. Aici vă explicăm toate rapoartele cordului cu structurile învecinate și vă oferim câteva informații despre pericard, o structură care încapsulează cordul.

Accesează acestă pagină pentru a afla mai multe despre cele patru camere ale inimii: atriul și ventriculul stâng și atriul și ventriculul drept. Vei reuși să memorezi ușor care sunt valvele fiecărei camere și unde sunt ele amplasate, urmărind pe imaginile noastre toate aceste noțiuni. Aceste cunoștiințe elementare de anatomie ale cordului sunt esențiale pentru ca voi să înțelegeți cum se contractă atriile și ventriculii pentru a realiza ulterior ciclul cardiac.

Citește această pagină pentru a te asigura că deții toate informațiile necesare despre structura, localizarea inimii și legăturile acesteia cu structurile învecinate. Aceste noțiuni sunt importante atât pentru pregatirea examenului de Bac cât și pentru realizarea unor referate calitative.

Inima, sau cordul, reprezintă un organ musculo-cavitar tetracameral (adică un organ muscular cu 4 cavități în el) de mărimea și forma unui pumn închis. Pentru fiecare persoană în parte, inima are aproximativ mărimea pumnului său. Este de aproximativ 12 cm lungime și 9 cm lățime la punctul său cel mai lat și cu o grosime de 6 cm. La bărbatul adult inima cântărește aproximativ 300 grame iar la femeia adultă 250 de grame. 
Inima reprezintă pompa ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in