Sistemul cardiovascular

Sistemul cardiovascular este unul dintre sistemele vitale ale organismului, având ca organ central cordul, sau inima. Sistola și diastola care se repetă continuu una după alta sunt responsabile de pomparea sângelui în sistemul de vase al organismului, care mai apoi distribuie sângele încărcat cu oxigen și substanțe nutritive la toate țesuturile din periferia organismului. Vom discuta în acest capitol despre:

  1. Pentru început este important să cunoașteți principalii protagoniști ai cordului: atriile drept și stâng, ventriculii drept și stâng, delimitate în patru camere între care dispun valva mitrală și valva tricuspidă. Valvele pulmonară și aortă se plasează între ventriculi și vasele mari de sânge de la acest nivel: trunchiul arterelor pulmonare și aorta.
  2. După ce treceți prin noțiunile de anatomie ale sistemului cardiovascular, veți ajunge la lucrarea noastră despre ciclul cardiac. Un ciclu cardiac este compus din sistola și diastola atrilor cât și sistola și diastola ventriculilor, care se succed într-o anumită ordine. La aceste sistole și diastole participă și valvele mitrală, tricuspidă, pulmonară și aortică care se deschid și se închid pentru a permite sau a împiedica curgerea sângelui.
  3. Nu uitați că toate aceste fenomene mecanice sunt posibile datorită proprietăților speciale pe care le posedă miocardul:automatism, excitabilitate, conductibilitate, contractilitate. 
  4. Nu în ultimul rând, vă prezentăm patologia sistemul cardiovascular, printre cele mai comune afecțiuni de pe glob care reprezintă și principala cauză de deces la ora actuală.

Citește acum capitolul nostru despre sistemul cardiovascular pentru realizarea unor referate calitative, obținerea unor rezultate mai bune la școală și o pregătire pentru examenul de Bac.

Sistemul cardiovascular are ca reprezentant principal cordul, sau inima, care reprezintă organul care pune în mișcare sângele printr-un sistem vast de artere și vene, care ajung până în cele mai mici și ascunse locuri ale organismului. Inima este un organ complex și indispensabil vieții, care este reglat să funcționeze după anumite reguli și la anumiți parametri. Vă invităm să citiți în continuare despre anatomia inimii, despre ciclul cardiac și despre toate proprietățile miocardului care permit inimii îndeplinirea funcțiilor sale complexe.


© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - Circulația sângelui prin camerele inimii