C. Boli renale

Profesorii noștrii au construit pagina despre bolile renale (boli ale sistemului excretor la om) cele mai frecvente în funcție de informațiile prevăzute în programa voastră de la clasă. Vă puteți folosi de aceste materiale și dacă vă pregătiți pentru Bacalaureat, întrucât îndeplinesc și cerințele oficiale pentru Bacalaureatul la Anatomie.

Accesează pagina noastră și vei găsi informații despre cele mai frecvente boli renale, care sunt cauzele acestora și cum pot fi ele prevenite sau tratate.

Aici veți găsi informații despre:

  • cistita: definiție, simptome, cauze, tratament, prevenție;
  • glomerulonefrita: definiție, semne și simptome, cauze, tratament, prevenție;
  • pielonefrita acuta și cea cronică: definiții, cauze, simptome, tratament, prevenție;
  • insuficiența renală acută și cronică: definiții, cauze, manifestări, tratament, prevenție.

Cistita

Este o afecțiune care afectează tractul urinar la nivel inferior și constă în inflamarea peretelui celular a vezicii urinare.

Cauze:

Principalul agent cauzal al cistitei este considerat bacteria E. Coli, deși s-a demonstrat că această afecțiune poate fi provocată și de alte bacterii, de anumite virusuri sau ciuperci...

Glomerulonefrita

Glomerulonefrita este o afecțiune a rinichilor și constă în inflamarea glomerulilor renali. De obicei este bilaterală. 

Cauze:

Cauza primară a apariției glomerulonefritei este însăși reacția imună a organismului față de anumiți patogeni care...

Pielonefrita

Pielonefrita este o boală infecțioasă de natură bacteriană a tractului urinar superior, la nivelul parenchimului și a pelvisului renal. Glomerulii nu sunt afectați.

Cauze:

De obicei este provocată de E. Coli, dar și alte bacterii pot induce această afecțiune. La fel ca cistita, această maladie afectează preponderent femeile. Pielonefrita poate fi de două tipuri: cronică și acută...

Insuficiența renală

Insuficiența renală este o afecțiune a tractului urinar care se manifestă prin scăderea rapidă sau lentă a funcției renale, deci a ratei filtrării și perturbarea echilibrului hidro-electrolitic și acido-bazic. Cu alte cuvinte rinichiul nu își mai poate îndeplini funcțiile.

Cauze:

Poate fi provocată de intoxicații, infecții, stări de șoc cu pierderi mari de lichide, coma diabetică, diareea prelungită, hemoragii la nivelul aparatului excretor.

Insuficiența renală poate...

Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine capitolul „Boli renale” - boli ale sistemului excretor la om, am adăugat o secțiune de dicționar cu definițiile termenilor cheie la sfâșitul fiecărui subiect tratat. Citește acum pagina noastră despre cistită, glumerulonefrită, pielonefrită acută și cronică, insuficiență renală acută și cronică și nu vei mai avea dificultăți la răspunderea unor întrebări legate de bolile renale. Vă dorim spor la citit! :)

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in