Planuri si raporturi anatomice

Înainte să studiem corpul uman, e indicat să ne obișnuim cu modul în care descriem poziția organelor din corp, precum și cu modul de orientare pe care îl folosim atunci când descriem ce și unde se află. Înaintea unei operații, un medic nu va spune chirurgului că problema este „în zona piciorului”, așadar, va trebui să înțelegem terminologia folosită în anatomie când vine vorba de locație.

În primul rând, să ne familiarizăm cu axele și planurile:

Figura 1. Axele și planurile anatomice @Juan Pablo Bouza / CC BY 3.0

Primul lucru care îl putem observa în imaginea de mai sus este poziția manechinului. Poziția anatomică este poziția standard când vine vorba de reprezentarea corpului uman; corpul este privit din față, cu spatele drept, mainile de o parte și de alta a corpului cu palmele întoarse în față. 

Axe

Săgețile pe care le regăsim în imagine se numesc axe. Acestea corespund celor 3 dimensiuni spațiale. Observăm trei axe principale:

Axul longitudinal

Axul longitudinal, care se mai numește și axul lungimii corpului, este o linie care străbate toată lungimea corpului. Acesta este vertical la om, dar poate să fie și orizontal în cazul altor animale, datorită faptului că această linie trebuie s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in