Fiziologia analizatorului vizual
Analizatorul vizual deservește unul din cele mai importante simțuri: văzul. În acest scop, retina prezintă anumite celule specializate procesului de fotorecepție: celulele cu conuri și bastonașe. După recepția unui stimul, acesta este convertit în impuls nervos și transportat la nivel cortical unde este interpretat, determinând formarea unei imagini.
Procesul este destul de complicat, dar profesorii noștri au încercat să îl simplifice pentru voi, oferindu-vă toate informațiile despre fiziologia analizatorului vizual:
- pigmenții vizuali: rodopsina și iodopsinele,
- adaptarea la lumină și întuneric,
- vederea cromatică și vederea alb-negru,
- ce este daltonismul,
- segmentul cortical al analizatorului vizual.
În cele ce urmează vom discuta despre procesele fotochimice ale retinei, mecanismul fotoreceptor, adaptarea receptorilor vizuali, vederea alb-negru și cea cromatică.
Retina este capabilă de a procesa radiațiile luminoase din spectrul vizibil, cu lungimea de undă între 390 și 770 nm. Radiațiile infraroșii, cu o lungime de undă > 770 nm, respectiv radiațiile ultraviolete, cu o lungime de undă < 390 nm, nu sensibilizează retina, nefiind percepute de ochiul uman.
Procesul de fotorecepție
Constă în transformarea stimulului luminos în influx nervos. Mai exact, razele luminoase dispersate din mediu vor fi refractate de aparatul dioptric ocular și focalizate pe retină...