Aparatul dioptric, acomodarea și câmpul vizual
În această lucrare vă prezentăm aparatul dioptric, format din cornee și cristalin, care funcționează asemenea unei lentile convergente, permițând formarea corectă a imaginilor pe retină. În acest scop, cristalinul prezintă capacitatea de acomodare în funcție de distanța de la care este privit un obiect. Pe lângă acestea, aflați, citind lucrarea de mai jos, despre ochiul emetrop, hipometrop, hipermetrop și astigmatism precum și cum se pot defini câmpul vizual, vedea binoculară și stereoscopică.
Aparatul dioptric și acomodarea
Aparatul dioptric ocular este format din cornee (cu puterea de refracție cea mai importantă, de aproximativ 40 dioptrii) și cristalin (cu o putere de refracție de 20 dioptrii). Radiațiile luminoase sunt dispersate în mediu în toate direcțiile, dar globul ocular reușește să focalizeze razele luminoase într-un singur punct pe retină. Așadar, putem considera aparatul dioptric ca fiind o lentilă convergentă, cu o putere totală de refracție de 60 dioptrii, care are centrul optic la 17 mm în fața retinei.
În urma proceselor refringente de la nivel ocular și a activității aparatului dioptric, pe retină vor fi proiectate imagini reale, mai mici și răsturnate ale obiectelor. Așa cum se poate observa din cifrele menționate anterior, corneea prezintă cea mai mare putere de refracție, însă cristalinul este extraordinar de important prin prisma posibilității sale de a-și modifica conformația și astfel capacitatea de acomodare vizuală, la distanță, respectiv în apropiere.
Putem defini acomodarea drept ca...