Analizatorul olfactiv
Pe această pagină veți găsi următoarele informații despre ce este simțul olfactiv și cum se percepe el, precum și enumerarea și detalierea celor trei segmente ale analizatorului olfactiv. Învățați aici despre celulele receptoare și felul în care acestea interacționează cu substanțele volatile pentru a genera un impuls nervos, care va fi condus până la nivel central unde va fi interpretat ca miros.
Am adăugat și câteva noțiuni despre senzațiile primare olfactive, pragul sensibilității olfactive și procesul de adaptare la unele mirosuri. Toate acestea vor fi ușor de urmărit pe imaginea anexată și cu siguranță veți reține mai ușor aceste informații despre analizatorul olfactiv.
Simțul ofactiv
Simțul olfactiv (mirosul) aparține, împreună cu gustul, simțurilor chimice. Amândouă sunt stimulate de molecule care dizolvate, interacționează cu celulele receptoare. Spre deosebire de animale, unde are un rol important în comportament, la om simțul olfactiv este rudimentar, doar un simț la bază. În schimb, poate declanșa emoții puternice sau poate evoca amintiri datorită conexiunilor pe care le are cu sistemul limbic. De exemplu, mirosul de cozonac îți poate aduce aminte de copilărie, când bunica făcea pregătirile pentru Crăciun.
Analizatorul olfactiv este compus din:
- segmentul periferic sau receptorul,
- segmentul intermediar sau calea de conducere,
- segmentul central, care reprezintă aria de proiecţie corticală.