Analizatorul gustativ
Analizatorul gustativ este responsabil de senzaţia primară de gust. Ca orice analizator, este compus din:
- segmentul periferic sau receptorul,
- segmentul intermediar sau calea de conducere
- segmentul central care reprezintă aria de proiecţie corticală.
Cele 5 senzații primare de gust
Există 5 senzaţii primare de gust:
- dulce,
- sărat,
- acru,
- amar,
- umami (gustul savorii). Cea mai recent descoperită senzație de către cercetătorii japonezi, umami este specifică alimentelor bogate în aminoacidul L-glutamat: carne afumată, sardine, brânzeturi, ciuperci, roşii cherry. Se discută şi de existenţa unui al 6-lea gust, cel al grăsimilor.
1. Segmentul periferic sau receptorul
Limba este un organ muscular acoperit de o mucoasă din ţesut pavimentos stratificat. Faţa sa inferioară este netedă, în timp ce faţa dorsală (care privește cerul gurii) este neregulată din cauza prezenţei unor proeminenţe numite papile gustative. Papilele gustative conţin mugurii gustativi, la nivelul cărora se află receptorii gustului.
Un adult are în jur de 10.000 de muguri gustativi, dar deşi majoritatea se află la nivelul papilelor gustative linguale, există şi muguri gustativi dispersaţi la nivelul palatului moale, al faringelui şi al epiglotei.
Papilele gustative care acoperă suprafaţa limbii sunt de 4 tipuri:
- Papile filiforme: Au o formă alungită şi sunt dispersate pe întreaga suprafaţă a limbii. Ele nu au rol gustativ, fiindcă le lipsesc mugurii gustativi, însă conţin receptori tactili şi intervin în procesul de mastica