Comentariu

...

Tema

O analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că opera de față are drept temă predominantă relația dintre om și natură. „Lacul” cuprinde elemente specifice pastelului.

Exemplu

Tema centrală a poeziei este relația dintre om și natură. Astfel, în timpul nopții, eul liric admiră peisajul no…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Lacul”, de Magda Isanos, cuprinde nouă strofe, a câte patru versuri fiecare. Prima strofă are rolul introducerii cititorului în atmosfera de basm a peisajului. Totul este prezentat sub forma unui zvon, a unei legende („În inima pădurilor bătrâne,/ Spun basmele c-ar fi un mândru lac”). Aflat la limita dintre real și imaginar, despre lac se spune că este „locuit de …

...

Apartenența la modernism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Lacul” la un anumit curent literar, trebuie să fii întotdeauna foarte bine familiarizat cu trăsăturile acestuia. Apoi, le vei identifica în cadrul poeziei și îți vei argumenta afirmațiile cu exemple din text. În cazul operei de față, este vorba despre modernism.

Exemplu

Apărut la finalul secolului al XIX-lea, curentul literar modernist a apărut ca reacție împotriva tradiționalismului. Printre trăsăturile acestuia se numără: metafora ca figură de stil…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in