Comentariu

...

Tema

Tematica unei opere literare este relevantă pentru identificarea viziunii autorului despre lume și viață, precum și a orientării sale artistice. Tema trebuie receptată privind mesajul poetic transmis și motivele literare întâlnite în text. În cazul acestei poezii, vom identifica tema iubirii trecute și tristețea metafizică de care este încercat eul liric la evocarea amintirii acesteia.

Exemplu

Poezia „Eu nu regret” abordează tema iubirii și surprinde sentimente de nostalgie și de tristețe pricinuite de amintirea unei iubiri trecute. Tema este sugerată de imagini artistice și …

...

Interpretarea versurilor

Analiza versurilor este partea cea mai importantă a comentariului, deoarece în versuri sunt revelate: mesajul, tema poeziei, viziunea poetică a autorului. Interpretarea lor poate să fie diferită de la un cititor la altul, iar acest lucru ne obligă să ne susținem fiecare opinie cu exemple din text. Vom urmări, astfel, semnificațiile imaginilor artistice și pe cele ale figurilor de stil.

Exemplu

Poezia debutează cu reluarea și continuarea în primul vers a ideii din titlu, „Eu nu regret povestea de iubire”. Primul vers reprezintă tocmai ideea centrală a poeziei, ideea în jurul căreia poeta își construiește confesiunea lirică. 

Prima st…

...

Curentul literar

Încadrarea poeziei într-un curent literar este o componentă importantă a eseului, deoarece orientarea literară susține viziunea artistică a autorului. În cazul poeziei de Magda Isanos, trăsăturile moderniste vor fi evidente. Depărtarea de normele anterioare, mai stricte, ale romantismului și clasicismului, este vizibilă și prin adoptarea influențelor expresioniste (întâlnite și la Lucian Blaga). 

Exemplu

Poezia „Eu nu regret” aparține curentului literar modernist. În primul rând, maniera în care ideile, gândurile și sentimentele autoarei sunt transmise f…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in