Comentariu pe secvențe

Vei reuși să înțelegi mai bine tematica poeziei Paradis în destrămare de Lucian Blaga și să scrii un comentariu pe secvențe cât mai complex după ce vei citi și interpretarea pe care au făcut-o profesorii noștri de limba și literatura română. Cele două secvențe lirice au fost explicate cât mai pe înțelesul tău, astfel că indiferent de tipul de eseu pe care va trebui să-l scrii, vei avea un punct de plecare.

„În următoarele versuri poetul continuă să contureze acest tablou al profanului, reușind să elimine, rând pe rând, sacrul din elementele paradisiace, prin umanizarea acestora. În viziunea autorului, îngerii își pierd atributele sacre, începând să devină tot mai asemănători oamenilor, pe măsură ce virtuțile lor sunt înlocuite de slăbiciuni. Tabloul degradării este realizat cu epitete: «serafimi cu părul nins» (ce sugerează îmbătrânirea, degradarea), «îngerii goi», dar este completat de mai multe imagini dezolante: arhanghelii ară «cu pluguri de lemn» și «se plâng de greutatea aripelor», iar îngerii «zgribulind se culcă în fân». 

Un alt simbol biblic, «porumbelul sfântului duh», este folosit de către autor pentru a sugera sfârșitul definitiv al lumii sacre. Simbol al inocenței și speranței, porumbelul trece printre sori nu pentru a aduce alinare într-o lume prezentată ca fiind compromisă, ci pentru a confirma sfârșitul acesteia: «cu pliscul stinge cele din urmă lumini».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in