Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Meșterul Manole”

Autorul: Lucian Blaga

Date importante despre viața și activitatea autorului: Lucian Blaga s-a născut în data de 9 mai 1895 în satul Lancrăm, aflat pe atunci în comitatul Sibiu, în cadrul Imperiului Austro-Ungar. Filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat, Blaga va lăsa o moștenire importantă poporului român, atât în ceea ce privește filosofia, cât și din punct de vedere literar. 

Debutul literar al scriitorului a avut loc în ziarele arădene „Tribuna”, cu poezia „Pe țărm”, și în „Românul”, cu studiul „Reflecții asupra intuiției lui Bergson”. A fost absolvent al Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, încheindu-și studiile în anul 1917. Apoi, el a început să studieze filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, de unde pleacă deținând titlul de doctor în filosofie.  

Primul volum de poezii al lui Lucian Blaga se intitulează „Poemele luminii” și apare în anul 1919, iar prima dramă („Zalmoxe”), un an mai târziu, în 1920. După Dictatul de l…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in