Meșterul Manole de Lucian Blaga

Drama Meșterul Manole a fost scrisă de către Lucian Blaga având ca principală sursă de inspirație balada populară Monastirea Argeșului. Textul a fost publicat pentru prima dată în anul 1927, la Sibiu, iar punerea în scenă a avut loc doi ani mai târziu, la Teatrul Național din București.

Drama expresionistă a lui Lucian Blaga reia tema jertfei, abordată și în balada populară, însă pot fi identificate și câteva diferențe. Spre deosebirea de varianta inițială, în textul lui Blaga sacrificiul unei ființe nevinovate nu este acceptat în primă fază de către Manole. Totodată, este introdus un nou personaje, starețul Bogumir, care are rolul de a-l convinge pe Manole că este nevoie de sacrificarea unei ființe umane pentru ca zidurile mănăstirii să nu se mai prăbușească.

Mai multe despre asemănările și deosebirile dintre aceste două opere vei afla citind materialele pe care ți le pun la dispoziție profrsorii noștri de limba și literatura română. Totodată, acestea îți vor servi ca sursă de inspirație pentru redactarea unor eseuri despre Meșterul Manole de Lucian Blaga. 

În plus, pe liceunet găsești și o analiză a baladei populare culese de Vasile Alecsandri.

Meșterul Manole de Lucian Blaga

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.