Comentariu
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Lumina” trebuie să menționezi apartenența operei la un anume curent literar, precum și situarea acesteia în cadrul volumului de versuri în care a fost publicată pentru prima dată. Reține faptul că o introducere corespunzătoare va convinge de la bun început profesorul corector de calitatea eseului/comentariului tău.
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul poeziei „Lumina” trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație, oferind o perspectivă inedită asupra sfârșitului existenței umane. Fiecare cuvânt ce formează titlul unei …
...
Interpretarea versurilor
Recomandăm realizarea comentariului poeziei ținând cont de cerințele enumerate în subiectul de examen. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte, verificând cu atenție la sfârșit dacă rezolvarea este completă. Nu uita că, în cazul poeziei „Lumina”, trebuie să comentezi fiecare dintre cele trei secvențe lirice în parte. Ar fi ideal să reții anumite secvențe din text, pentru a le utiliza ca exemple pe parcursul argumentării fiecărei idei. Este important nu doar să enumerăm anumite…
...
Elemente de prozodie
În ceea ce privește prozodia, este necesar să menționezi numărul de strofe și de versuri conținute de fiecare strofă. De asemenea, trebuie să observi tipul de ritm și felul rimei (încrucișată, împerecheată, îmbrățișată, monorimă), însă aceasta poate fi inexistentă, caz în care avem de-a face cu versuri albe.
...
Imagini artistice
Limbajul utilizat de Lucian Blaga în versurile poeziei „Lumina” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă prin intermediul imaginilor artistice, create cu ajutorul figurilor de stil. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.