Comentariu

...

Tema

O analiză completă a oricărui text literar conține în mod obligatoriu informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Lumina de ieri”, avem de-a face cu tema trecerii timpului, în contextul raportării eului liric la această realitate.

Exemplu

Tema poeziei este reprezentată de trecerea ireversibilă a timpului. Mai exact, eul liric exprimă imposibilitatea recuperării unei variante a sinelui aparținând unui tim…

...

Interpretarea versurilor

Recomandăm realizarea comentariului poeziei ținând cont de cerințele enumerate în subiectul de examen. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte, verificând cu atenție la sfârșit dacă rezolvarea este completă. În cazul poeziei „Lumina de ieri”, este bine să reții anumite secvențe din text, pentru a le utiliza ca exemple pe parcursul argumentării fiecărei idei. Este important nu doar să enumerăm anumite trăsături ale textului studiat, dar să și demonstrăm prin scurte citate validitatea argumentelor noastre.

Exemplu

Poezia „Lumina de ieri” se împarte în patru strofe a câte trei versuri fiecare. Prima strofă debutează brusc, cu afirmația „Caut”, care apare de trei ori în …

...

Mărcile eului liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Lumina de ieri” la genul liric, trebuie să demonstrezi prezența eului liric în cadrul operei. Aceasta se face simțită în text prin mărci lexico-gramaticale. Acestea pot fi: pronume, verbe și forme pronominale la persoana întâi (singular sau plural) sau a doua (în cazul monologului liric adresat).

Exemplu

În poezia blagiană „Lumina de ieri”, lirismul subiectiv se evidențiază cu ajutorul mărc…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in