Lock

Lume! de Lucian Blaga

Lock

„Lume!” este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în data de 1 septembrie 1919, în revista „Patria”. 

Textul aduce în prim-plan o problematică des întâlnită în poeziile lui Lucian Blaga, mai exact, tema cunoașterii. Pentru poet există două tipuri de cunoaștere: cea paradisiacă și cea luciferică, însă, în opinia lui cunoașterea luciferică reprezintă modalitatea ideală de raportare la Univers.

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai clar viziunea poetului, echipa Liceunet îți pune la dispoziție un comentariu. Acest material îți va fi de mare folos în cazul în care vei avea de analizat versurile poeziei, dar și daca va trebui să prezinți detalii despre tema textului, semnificația titlului, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice sau apartenența textului la modernism.

Iată și un scurt fragment din textul pe care îl vei putea citi accesând comentariul despre poezia „Lume!” de Lucian Blaga:

În al doilea rând, în opera de față are loc expansiunea conștiinței eului liric la nivel universal, prin contopirea totală cu acesta. Uniunea se realizează atât la nivel fizic, cât și spiritual („Să te topesc în sufletul meu cald”, „Să le topesc în trupul meu”). Ea are loc prin intermediul poeziei ca expresie supreme a individualității creatoare.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Lume! de Lucian Blaga

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.