Comentariu

...

Tema

O analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că opera de față are drept temă predominantă cunoașterea, ca sursă a durerii omului primordial, alungat din Paradis.

Exemplu

Tema centrală a poeziei este reprezentată de cunoaștere, ca sursă principală a durerii omului primordial, alungat din Paradis. …

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Lacrimile„, de Lucian Blaga, 19 versuri, cărora le corespund două secvențe poetice. Prima secvență este mult mai lungă decât cea de-a doua și se compune din șaptesprezece versuri, în timp ce a doua are numai două versuri.

În debutul operei, Lucian Blaga menționează „întâiul om”…

...

Eul liric

În cadrul oricărui eseu dedicat unei opere lirice, trebuie să demonstrezi prezența eului liric. Mărcile eului liric pot fi, după cum urmează: pronume la persoana întâi singular…

...

Apartenența la modernism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Lacrimile” la un anumit curent literar, trebuie să fii întotdeauna foarte bine familiarizat cu trăsăturile acestuia. Apoi, le vei identifica în cadrul poeziei și îți vei argumenta afirmațiile cu exemple din text. În cazul operei de față, este vorba despre curentul literar modernist.

Exemplu

Apărut în literatura română la finalul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, curentul literar modernist s-a manifestat ca reacție împotriva tradiționalismului.

În primul rând, opera de față se înscrie în …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in