Tema și viziunea despre lume

Tema poeziei „Izvorul nopții” și viziunea despre lume a lui Lucian Blaga au fost prezentate în acest eseu care răspunde și la cerința de a redacta un material în care să se prezinte viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparținând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Lucian Blaga este unul dintre poeții moderniști ai perioadei interbelice, el remarcându-se nu doar în domeniul literaturii, ci și în cel al filosofiei. Reprezentativă pentru modernismul blagian, dar și pentru viziunea poetului despre frumusețea sentimentului de iubire este poezia „Izvorul nopții”, aceasta făcând parte din volumul de debut, „Poemele luminii”. Așadar, opera este una ce se încadrează în curentul modernist. Modernismul este un curent literar apărut în perioada interbelică, ale cărui principale trăsături au vizat diferențierea față de lirismul convențional, ambiguitatea limbajului, versul alb și măsura variabilă. Acest curent literar este opus tradiționalismului, fiind caracterizat prin ruptura de tradiție, libertate de exprimare și originalitate.

Viziunea despre lume și viață încadrează poezia în specificul universului liric blagian, mesajul poeziei fiind exprimat cu ajutorul tehnicilor moderniste. Așadar, poezia are la bază principalele coordonate ale modernismului interbelic, fiind un material ce aparține genului liric. Un element cheie pentru întreaga poezie îl reprezintă ochii iubitei. Chia...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in