Tema și viziunea despre lume

Tema poeziei Izvorul nopții și viziunea despre lume a lui Lucian Blaga au fost prezentate în acest eseu care răspunde și la cerința pe care au primit-o elevii de la profilul real la Bacalaureatul din data de 01 iulie 2013 când li s-a cerut să redacteze un material în care să prezinte viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Viziunea despre lume și viață încadrează poezia în specificul universului liric blagian, mesajul poeziei fiind exprimat cu ajutorul tehnicilor moderniste. Așadar, poezia are la bază principalele coordonate ale modernismului interbelic, fiind un material ce aparține genului liric. Un element cheie pentru întreaga poezie îl reprezintă ochii iubitei. Chiar și titlul, alcătuit din două substantive, Izvorul nopții, este o metaforă ce face referire la frumusețea ochilor iubitei. «Izvorul» semnifică sinceritatea, profunzimea sentimentelor de iubire, sursa, dar și lacrimile, iar substantivul în genitiv «nopții» sugerează misterul, necunoscutul, dar și romantismul.

Poezia Izvorul nopții este o meditație asupra modului în care poetul își privește iubita. Aşadar, tema poeziei evidențiază o confesiune, mai exact, părerea poetului cu privire la trăsăturile iubitei, ochii acesteia fiind fermecători și hipnotizanți.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in