Semnificația versurilor

Fiecare vers al poeziei Izvorul nopții de Lucian Blaga are o anumită semnificație. Pentru a te ajuta să descifrezi mesajul transmis de poet, profesorii noști îți pun la dispoziție o variantă de interpretare a versurilor.

„Lucian Blaga este unul dintre poeţii moderniṣti ai perioadei interbelice, el remarcându-se nu doar în domeniul literaturii, ci și în cel al filosofiei. Reprezentativă pentru modernismul blagian, dar ṣi pentru viziunea poetului despre frumusețea sentimentului de iubire este poezia „Izvorul nopții”, aceasta făcând parte din volumul de debut, „Poemele luminii”. Așadar, opera este una ce se încadrează în curentul modernist....

Poezia se deschide cu o invocație, care conține o deosebită emoție, vocativul «Frumoaso» concentrând cele mai pure calități ale iubitei, atât fizice, cât și morale, apropiate de perfecțiune. Sentimentele, ideile, convingerile eului creator sunt exprimate în mod direct. Astfel, în poezia Izvorul nopții, de Lucian Blaga, eul liric îṣi exprimă în mod direct admirația față de fiinţa iubită, dorind să adâncească misterul care se află în ochii iubitei: «Frumoaso,/ ţi-s ochii-aşa de negri încât seara/ când stau culcat cu capu-n poala ta/ îmi pare,/ că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul/ din care tainic curge noaptea peste văi». Un element cheie pentru întreaga poezie îl reprezintă ochii iubitei, care apar în poezie de trei ori, pentru a accentua sentimentul de admirație.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in