Particularități ale textului poetic

La subiectul III de la examenul de Bacalaureat este posibil să găsești cerința de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularitățile unul text poetic scris de Lucian Blaga. Echipa Liceunet ți-a pregătit un materiale care respectă această cerință, însă dacă ai nevoie de informații suplimentare sau de alte explicații, te sfătuim să citești și celelalte materiale care compun eBook-ul pentru poezia „Eu nu strivesc corola de minuni al lumii”.

Poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” deschide volumul semnat de Lucian Blaga, intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919. Aceasta este o artă poetică modernă în cadrul căreia se întrevăd mugurii concepției metafizice pe care filosoful Blaga a dezvoltat-o ulterior în lucrările sale.

Tema operei este cunoașterea prin creație. Aceasta se realizează cu dorința poetului de a prezerva misterele universale, ca dovadă a iubirii pe care acesta o poartă lumii și a respectului pe care îl nutrește pentru modalitatea în care aceasta funcționează. Cunoașterea (reprezentată în text prin metafora luminii) trebuie realizată, în concepția lui Blaga, cu mare atenție și fără a tulbura ordinea universală în virtutea descoperirii misterelor lumii.

Poezia este organizată în trei secvențe, fiind bazată pe antiteza dintre cunoașterea paradisiacă și cea luciferică, transpuse în text prin metaforele „lumina mea” și „lumina altora”. Astfel, cea dintâi secvență poetică este reprezentată de primele zece versuri ale poeziei. Ea începe cu metafora revelatorie care dă chiar titlul operei („Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”) și surprinde atitudinea poetului în fața misterelor universale, pe care acesta le contemplă fără a le tulbura existența. El este conștient de rolul esențial jucat de aceste taine în cunoașterea profundă, manifestată la nivel intuitiv („Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/ și nu ucid/ cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc/ în calea mea”). Remarcăm relația ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in