Eseu

Textul de mai jos este un eseu despre poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga. Acest material este conceput astfel încât să te ajute să rezolvi cât mai ușor subiectul 3 de la examenul de Bacalaureat. În eseu vei regăsi explicate următoarele concepte: tema poeziei, viziunea despre lume a autorului, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie.

Atenție, însă! Pentru a putea redacta un eseu cât mai amplu te sfătuim să citești și celelalte materiale pe care ți le punem la dispoziție, iar cele mai complexe sunt „Tema și viziunea despre lume”,„Particularitățile textului poetic” (eseuri Bac) și „Comentariu”.

Eseu

Poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” este o artă poetică modernă semnată de Lucian Blaga, un binecunoscut poet și filosof român. Ea deschide volumul de debut al acestuia, intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919.

Fiind o meditație filosofică, poezia încorporează tema necesității de a proteja misterele lumii înconjurătoare. Această protecție are la bază iubirea și se realizează prin metafore revelatorii, evidențiindu-se relațiile de opoziție dintre gândirea logică și gândirea poetică. Cunoașterea Universului în planul creației poetice are loc, așadar, numai prin iubire.

Viziunea despre lume a autorului reflectă prima etapă de creație a acestuia, o etapă de-a lungul căreia Blaga a respins expresionismul german, caracterizat de grotesc și tendințe caricaturale. Astfel, scriitorul adoptă o atitudine ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in