Artă poetică filosofică modernă

Vei înțelege motivul pentru care poezia Eu nu strivesc corola de minuni a lumii a lui Lucian Blaga este considerată o artă poetică după ce vei citi eseul realizat de către echipa Liceunet. Nu am inclus doar o definiție a artei poetice și caracteristicile acesteia, ci ți-am prezentat și argumentele pentru care textul este catalogat drept o artă poetică filosofică modernă.

„Fiind o artă poetică filosofică, poezia blagiană nu poate fi înţeleasă fără a ne raporta la conceptele ṣi teoriile filosofului Blaga. Prin urmare, Blaga a formulat două concepte filosofice originale: cunoaşterea paradisiacă, de tip raţional, care vrea să lumineze misterul, astfel reducându-l, şi cunoaşterea luciferică pe care nu o asociază cu lămurirea misterului, ci cu sporirea acestuia cu ajutorul imaginaţiei poetice. Eu nu strivesc corola de minuni a lumii conţine tocmai o clarificare a opţiunii poetului, el alegând cunoaṣterea luciferică.

Chiar ṣi titlul poeziei ilustrează caracterul de artă poetică modernă al acesteia. Poetul evidenţiază încă de la început atitudinea sa faţă de cunoaṣtere, subliniind importanţa misterului. (...) Din punctul de vedere al compoziţiei, textul poetic este constituit din trei secvenţe lirice, fiecare secvenţă fiind o dovadă a faptului că poezia lui Blaga este o artă poetică modernă cu accente filosofice. Incipitul reia asocierea inedită din titlu ṣi o reconfirmă cu ajutorul verbelor la formă negativă: «nu strivesc», «nu ucid», «nu sugrum». Acestea din urmă surprind refuzul de a descifra tainele universului, menţionate prin intermediul unei enumeraţii de simboluri: «în flori, în ochi, pe buze ori morminte.».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in