Apartenența la modernism

Modernismul presupune apariția formelor inovatoare în artă și literatură. Acestea se opun tradiționalismului și normelor sale rigide, regăsindu-se în toate curentele literare predominante la începutul și în decursul primei jumătăți a secolului al XX-lea: simbolismul, expresionismul, suprarealismul, futurismul, dadaismul și altele.

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” este prima dintr-un șir de poezii ce compun împreună volumul de debut al poetului și filosofului Lucian Blaga, volum intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919. Opera se definește drept artă poetică modernă, în cadrul său remarcându-se începuturile concepției metafizice pe care scriitorul a dezvoltat-o mai apoi în lucrările sale.

În primul rând, poezia aparține curentului literar modernist prin tematica sa. Astfel, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” are drept temă predominantă atitudinea eului liric în fața marilor mistere universale. Contrar a ceea ce am fi tentați să credem, acesta nu pledează pentru dezlegarea acestor taine, ci dimpotrivă; pentru potențarea lor, în vederea spor...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in