Comentariu

...

Tema 

O analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că opera de față are drept temă predominantă cunoașterea, în baza căreia eul liric se raportează la Univers. Fiindcă Lucian Blaga are o viziune deosebită relativ la problema cunoașterii, este important să menționezi cele două dimensiuni ale cunoașterii blagiene (para…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Dacă m-aș pierde”, de Lucian Blaga, cuprinde trei strofe a câte patru versuri fiecare. Debutul primei strofe continuă ideea începută în titlu, și anume, dorința de pierdere a sinelui în favoarea contopirii cu Universul („Dacă m-aș pierde în toate/…

...

Apartenența la modernism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Dacă m-aș pierde” la un anumit curent literar, trebuie să fii întotdeauna foarte bine familiarizat cu trăsăturile acestuia. Apoi, le vei identifica în cadrul poeziei și îți vei argumenta afirmațiile cu exemple din text. În cazul operei de față, este vorba despre curentul literar modernist.

Exemplu

Modernismul s-a manifestat în literatura română la finalul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, reprezentând o reacție contra normelor tradiționalismului. Recunoscut ca reprezentant important al modernismului, Lucian Blaga se remarcă prin influențele expresioniste prezente în opera lui.

În primu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in