Dacă m-aș pierde de Lucian Blaga

„Dacă m-aș pierde” este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în ciclul „Corăbii cu cenușă”, scris după publicarea volumului „Nebănuitele trepte” (1943) și definitivat în anul 1959. Cu câteva excepții, poeziile care compun acest ciclu, printre care și „Dacă m-aș pierde” au fost publicate abia după moartea poetului. 

Așadar, din versurile acestei poezii aflăm modul de raportare a poetului la Univers, Blaga fiind de părere că numai prin renunțarea la sine se poate realiza conexiunea cu lumea înconjurătoare. Pentru o cât mai bună înțelegere a mesajului acestei poezii și a viziunii despre lume a autorului, echipa Liceunet ți-a pregătit un comentariu. Astfel, materialul conține toate detaliile de care trebuie să ții cont atunci când scrii un eseu despre poezia „Dacă m-aș pierde” de Lucian Blaga, printre acestea numărându-se: semnificația titlului, tema, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, apartenența la modernism etc. 

Iată și un scurt fragment din textul pe care îl vei putea citi accesând acest material:

Este deosebit de important să ne oprim și asupra metaforei din cea de-a treia strofă. În spirit blagian, metafora revelatorie a luminii indică diferența dintre cele două tipuri de cunoaștere: cea paradisiacă, obținută pe căi științifice, convenționale, și cea numită de către Blaga „luciferică”, realizată în manieră intuitivă, pe cale spirituală, prin intermediul inspirației și al creației artistice.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Dacă m-aș pierde de Lucian Blaga

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.