Comentariu

...

Tema

Pentru a putea identifica tema unei poezii, trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, imaginarul poetic, motivele literare, dar și viziunea despre lume a poetului. Fiecare autor se încadrează într-un anumit curent literar, temele și motivele abordate în opera lui fiind specifice curentului la care se raportează.  

Exemplu

Lucian Blaga își construiește întreaga operă după direcțiile impuse de modernism, una dintre temele preferate ale autorului fiind cunoaște…

...

Interpretarea versurilor

Pentru a face interpretarea versurilor într-o manieră corectă, trebuie să se țină cont de structura textului, de motivele și simbolurile centrale în jurul cărora se construiește universul poetic, precum și de tema textului.

Exemplu

Prima strofă face referire la momentul venirii pe lume, amintind de faptul că toți suntem câte o „făptură vie”, „făurită” prin râsul și așa-zisul „cântec” al părinților („M-au făurit râzând, cântând, părinții”). Aceștia sunt ridicați la rangul de „țesători” ai „vieții și ai morții…

...

Curent literar

Atunci când argumentăm apartenența unui text la un curent literar vom ține cont de particularitățile de construcție a textului, de temele și motivele abordate. De un real ajutor este să ne informăm despre autorul textului, despre perioada istorică în care a fost scris textul, pentru a putea identifica, la nivel teoretic, anumite aspecte specifice fiecărui curent literar.

Exemplu

Apărut în literatura noastră la finalul secolului al XIX-lea, modernismul s-a manifestat în numeroase f…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in