Lucian Blaga
Lucian Blaga a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român.
Lucian Blaga | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
- Dați-mi un trup, voi munților
- Izvorul nopții
Lucian Blaga | Opere | Materiale Liceunet
- Strigăt în pustie
- Hronicul și cântecul vârstelor
- Paradis în destrămare
- Meșterul Manole de Lucian Blaga
- Zamolxe
- Gorun
- Dorul
Lucian Blaga | Opere
Dintre operele lui Lucian Blaga cele mai importante sunt următoarele:
1. Volume
- 1919 – Poemele luminii
- 1921 – Pașii profetului
- 1924 – În marea trecere
- 1929 – Lauda somnului
- 1933 – La cumpăna apelor
- 1938 – La curțile dorului
- 1942 – Poezii, ediție definitivă
- 1943 – Nebănuitele trepte
2. Dramaturgie
- 1921 – Zamolxe, mister păgân
- 1923 – Tulburarea apelor, dramă
- 1925 – Daria, dramă în patru acte
- 1925 – Ivanca
- 1925 – Învierea, pantomimă în patru tablouri și Fapta, joc dramatic
- 1927 – Meșterul Manole, dramă în cinci acte
- 1930 – Cruciada copiilor
- 1934 – Avram Iancu, dramă într-un prolog și trei faze
- 1942 – Opera dramatică
- 1944 – Arca lui Noe
- 1964 – Anton Pann, dramă într-un prolog și patru faze (postumă)
3. Proză
- Hronicul și cântecul vârstelor, editat postum, 1965
- Luntrea lui Caron, editat postum, 1990
Lucian Blaga | Date despre autor
Născut în data de 9 mai 1895 în satul Lancrăm, situat pe atunci în comitatul Sibiu, Blaga se remarcă printr-o activitate intelectuală deosebit de variată. Operele sale literare se încadrează atât în curentul modernist, cât și în cel expresionist.
Copilăria lui Blaga a început, după cum el însuși declară în lucrarea autobiografică „Hronicul și cântecul vârstelor”, „sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”. Până la vârsta de patru ani, scriitorul nu a vorbit deloc, surprinzându-și apoi familia cu o bruscă vorbire coerentă și literară.
Debutul său literar a avut loc în ziarele arădene „Tribuna”, cu poezia „Pe țărm”, și în „Românul”, cu studiul „Reflecții asupra intuiției lui Bergson”. A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, studii finalizate în 1917. A studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, unde obține titlul de doctor în filosofie. Primul său volum de poezii, „Poemele luminii”, apare în anul 1919, iar prima dramă („Zalmoxe”), un an mai târziu, în 1920, în ziarul „Voința”. După Dictatul de la Viena, se refugiază la Sibiu, însoțind Universitatea din Cluj și contribuie semnificativ la formarea tinerilor care fac parte din Cercul literar de la Sibiu. Revine apoi în țară și se dedică presei românești din Transilvania, fiind redactor la revistele „Cultura” din Cluj și „Banatul” din Lugoj. A fost ales membru al Academiei Române în anul 1937.
În anul 1926 a intrat în lumea diplomatică, în cadrul căreia a ocupat posturi de atașat cultural la legațiile României din Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena. A fost atașat și consilier de presă la Varșovia, Praga, Berna și Viena, subsecretar de stat la Ministerul de Externe, precum și ministru plenipotențiar al României în Portugalia între anii 1938–1939.
Începând cu anul 1943, Blaga redactează la Sibiu revista „Saeculum”, care va apărea, însă, doar timp de un an. Acesta a lucrat ca profesor universitar până în 1948, când a fost îndepărtat de la catedră din rațiuni politice. Apoi a lucrat ca bibliograf în cadrul filialei din Cluj a Academiei Române. De asemenea, Lucian Blaga devine cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie, apoi bibliotecar-șef și director-adjunct la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei.
Lucian Blaga s-a stins din viață în data de 6 mai 1961, la Cluj.
Notă: În afara operelor pe care le studiezi la limba română și pe care le găsești în secțiunea destinată materiei limba și literatura română mai poți găsi informații de interes în referatul despre Lucian Blaga din secțiunea filosofie.

Lucian Blaga / Domeniul Public
- Amurg de toamnă de Lucian BlagaLimba și literatura română
Amurg de toamnă este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cel de-al doilea volum al autorului, „Pașii profetului”, apărut în anul 1921, la editura Institutului de Arte Grafice „Ardealul” din (…)
- Anii vieții de Lucian BlagaLimba și literatura română
Anii vieții este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru prima dată în revista „Orizont” în anul 1964, iar apoi inclusă în cadrul volumului „Opere”, apărut în anul 1982. Tema abordată în p (…)
- Asfințit marin de Lucian BlagaLimba și literatura română
Asfințit marin este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul intitulat „Nebănuitele trepte” și publicat în anul 1943. La fel ca și în alte poeme scrise de Lucian Blaga, tema principală es (…)
- Autoportret de Lucian BlagaLimba și literatura română
Autoportret este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul de poezii ce poartă denumirea „Nebănuitele trepte”, publicat în anul 1943. Cele două teme predominate ale poeziei sunt cunoaștere (…)
- Catrenele fetei frumoase de Lucian BlagaLimba și literatura română
Catrenele fetei frumoase este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată în revista „Iașul literar”, apoi în volumul „Ce aude unicornul”, apărut în perioada 1957 - 1959. Tema pe care o abordează poe (…)
- Către cititoriLimba și literatura română
Către cititori este o poezie scrisă de către Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în anul 1924, în cadrul volumului „În marea trecere”. Textul face parte din categoria artelor poetice moderne, (…)
- Cresc amintirile de Lucian BlagaLimba și literatura română
Cresc amintirile este o poezie scris de Lucian Blaga și inclusă în primul volumul de versuri al autorului, intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919. Acest volum a fost dedicat soției scrii (…)
- Dacă m-aș pierde de Lucian BlagaLimba și literatura română
„Dacă m-aș pierde” este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în ciclul „Corăbii cu cenușă”, scris după publicarea volumului „Nebănuitele trepte” (1943) și definitivat în anul 1959. Cu câteva exc (…)
- Daria de Lucian BlagaLimba și literatura română
Daria este o dramă expresionistă scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în anul 1925. Tot în acel an, autorul publică piesele de teatru „Ivanca” și „Învierea”, dar și jocul dramatic in (…)
- Dați-mi un trup, voi munțilorLimba și literatura română
Poezia Dați-mi un trup, voi munților aparține scriitorului Lucian Blaga și a fost inclusă în volumul „Pașii profetului”, publicat în anul 1921. Mesajul poeziei este unul reprezentativ pentru modernism (…)
- Din părul tău de Lucian BlagaLimba și literatura română
Din părul tău este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în primul volum de versuri al autorului, intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919. Volumul a fost dedicat Corneliei Brediceanu (…)
- DorulLimba și literatura română
Dorul este o poezie scrisă de către Lucian Blaga și publicată pentru prima oară în anul 1919, în cadrul volumului de debut al autorului, numit „Poemele luminii”. Tema operei este iubirea, textul fiind (…)
- Elogiul satului românesc de Lucian BlagaLimba și literatura română
Elogiul satului românesc este un discurs pe care Lucian Blaga l-a rostit în data de 5 iunie 1937 în Aula Academiei Române, reprezentând discursul de recepție ca membru al Academiei. Textul a fost trad (…)
- Eu nu strivesc corola de minuni a lumiiLimba și literatura română
Poezia Eu nu strivesc corola de minuni a lumii reprezintă textul care deschide volumul de debut, Poemele luminii, al autorului Lucian Blaga. Simbolul central al poeziei și chiar al întregului volum es (…)
- Fluturii de noapte de Lucian BlagaLimba și literatura română
Poezia Fluturii de noapte a fost scrisă de către Lucian Blaga și se regăsește în volumul Opere, în cadrul secțiunii Addenda. Tema pe care o abordează poetul este una specifică poeziilor blagiene, și a (…)
- GorunulLimba și literatura română
Gorunul este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul de debut al autorului, „Poemele luminii”, publicat în anul 1919. În textele incluse în acest volum poetul abordează teme precum moart (…)
- Hronicul și cântecul vârstelorLimba și literatura română
Romanul Hronicul și cântecul vârstelor este o operă cu un caracter memorialistic pronunțat, scrisă de către Lucian Blaga în perioada 1945-1946, dar publicată abia după moartea autorului, în anul 1965. (…)
- Iubire de Lucian BlagaLimba și literatura română
Iubire este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului „Cântecul focului”, un ciclu de poeme publicat după moartea autorului. Tema pe care o abordează poetul poarte fi dedusă încă (…)
- Izvorul nopțiiLimba și literatura română
Poezia Izvorul nopții face parte din volumul de debut al poetului Lucian Blaga, publicat pentru prima dată în anul 1919. Textul este reprezentativ pentru modernismul blagian, dar și pentru viziunea po (…)
- În lan de Lucian BlagaLimba și literatura română
În lan este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul intitulat „Pașii profetului” și publicat în anul 1921. Poetul aduce în prim plan una dintre marile teme blagiene, și anume, cunoaștere (…)
- În marea trecere de Lucian BlagaLimba și literatura română
În marea trecere este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în revista „Gândirea”, iar 1924 a fost inclusă în volum, fiind și textul care dă numele volumului. Opera se numără (…)
- Încheiere de Lucian BlagaLimba și literatura română
Încheiere este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul „Lauda somnului”, publicat în anul 1929, la editura „Cartea românească”. Poemele cuprinse în acest volum continuă ideile dezvoltate (…)
- Lacrimile de Lucian BlagaLimba și literatura română
Lacrimile este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată în cadrul volumului „Poemele luminii”, apărut în anul 1919. Tema la care face referire poetul este reprezentată de cunoaștere, procesul de f (…)
- Liniște de Lucian BlagaLimba și literatura română
Liniște este titlul unei poezii scrise de Lucian Blaga, iar publicarea acesteia a avut loc pentru întâia oară în anul 1919 în volumul de debut al scriitorului, intitulat „Poemele luminii”. Tema pe car (…)
- Lucruri suntem de Lucian BlagaLimba și literatura română
Lucruri suntem este o poezie semnată de Lucian Blaga și inclusă în volumul „Cântecul focului”, un ciclu de poeme scris după apariția „Nebănuitelor trepte” (1943) și publicat integral după moartea poet (…)
- Lume! de Lucian BlagaLimba și literatura română
„Lume!” este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în data de 1 septembrie 1919, în revista „Patria”. Textul aduce în prim-plan o problematică des întâlnită în poeziile lui L (…)
- Lumina de ieri de Lucian BlagaLimba și literatura română
Lumina de ieri este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului intitulat „La cumpăna apelor” și publicat în anul 1933. Opera are ca principală temă trecerea ireversibilă a timpului (…)
- Lumina de Lucian BlagaLimba și literatura română
Poezia Lumina poartă semnătura lui Lucian Blaga și a fost publicată pentru prima oară în anul 1919, în revista intitulată „Glasul Bucovinei”, iar apoi a fost inclusă în volumul de debut al poetului, d (…)
- Lumina raiului de Lucian BlagaLimba și literatura română
Lumina raiului este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul de debut al autorului, intitulat „Poemele luminii” și apărut pentru întâia oară în anul 1919. La fel ca în celelalte poeme car (…)
- Luntrea lui Caron de Lucian BlagaLimba și literatura română
Luntrea lui Caron este un roman care poartă semnătura lui Lucian Blaga, fiind publicat pentru întâia oară în anul 1990, după aproape 30 de ani de la moartea autorului, până în momentul acela manuscris (…)
- M-am oprit lângă tine de Lucian BlagaLimba și literatura română
M-am oprit lângă tine este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul „Mirabila sămânță”, apărut în anul 1960. Opera este o poezie modernistă cu influențe expresioniste care ilustrează tema (…)
- Melancolie de Lucian BlagaLimba și literatura română
Melancolie este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului „Poemele luminii”, prima lucrare de versuri a autorului, publicată în anul 1919 și dedicată soției sale Cornelia Bredicea (…)
- Meșterul Manole de Lucian BlagaLimba și literatura română
Drama Meșterul Manole a fost scrisă de către Lucian Blaga având ca principală sursă de inspirație balada populară Monastirea Argeșului. Textul a fost publicat pentru prima dată în anul 1927, la Sibiu, (…)
- Mi-aștept amurgulLimba și literatura română
Mi-aștept amurgul este denumirea unei poezii care poartă semnătura lui Lucian Blaga și care a fost publicată pentru prima oară în anul 1919, în volumul de debut al autorului, intitulat „Poemele lumini (…)
- Mică odă unei fete de Lucian BlagaLimba și literatura română
Mică odă unei fete este o poezie scrisă de Lucian Blaga și face parte din ciclul de poeme intitulat „Cântecul focului”. Din cele 65 de poezii care compun acest ciclu, doar 14 au fost publicate în timp (…)
- Odă simplisimei flori de Lucian BlagaLimba și literatura română
Odă simplisimei flori este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în anul 1964, în revista „Orizont”. Textul a fost inclus în ciclul de poezii intitulat „Ce aude unicornul”, p (…)
- Paradis în destrămareLimba și literatura română
Paradis în destrămare este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru prima oară în revista „Gândirea” în anul 1926, iar trei ani mai târziu a fost inclusă în volumul „Lauda somnului”. Poetul (…)
- Revolta fondului nostru nelatin de Lucian BlagaLimba și literatura română
„Revolta fondului nostru nelatin” este un articol scris de Lucian Blaga, autor cunoscut pentru preocupările sale variate, printre care se numără literatura, istoria și filosofia. Articolul reprezintă (…)
- Scoica de Lucian BlagaLimba și literatura română
Scoica este numele unei poezii scrise de Lucian Blaga, a cărei publicare a avut loc pentru prima oară în volumul de debut al poetului, „Poemele luminii”, apărut în anul 1919. Întregul volum se concent (…)
- Stalactita de Lucian BlagaLimba și literatura română
Stalactita este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în volumul intitulat „Poemele luminii” și publicat în anul 1919. Tema pe care o abordează poetul este reprezentată de cunoaștere, eul liric a (…)
- Stelelor de Lucian BlagaLimba și literatura română
Poezia Stelelor poartă semnătura poetului Lucian Blaga și a fost inclusă în cadrul volumului „Poemele luminii”, publicat în anul 1919. Tema pe care o abordează poetul în acest text este reprezentată d (…)
- Strigăt în pustieLimba și literatura română
Poezia Strigăt în pustie îi aparține lui Lucian Blaga, numit de către criticul literar Nicolae Manolescu „singurul dintre poeții noștri care a coborât în infern”. Opera de față a fost publicată în anu (…)
- Sufletul satului de Lucian BlagaLimba și literatura română
Sufletul satului este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului „În marea trecere”, publicat în anul 1924. Tema pe care o abordează poetul este reprezentată de satul românesc, tex (…)
- Trei fețe de Lucian BlagaLimba și literatura română
Trei fețe este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în volumul de debut al autorului, „Poemele luminii”, apărut în anul 1919. Tema pe care o abordează autorul este reprezent (…)
- Tulburarea apelor de Lucian BlagaLimba și literatura română
Tulburarea apelor este titlul unui drame în șase tablouri al cărei autor este Lucian Blaga. Opera a fost publicată pentru întâia oară în anul 1923, la Editura Institutului de Arte Grafice „Ardealul” d (…)
- Vară de noiembrie de Lucian BlagaLimba și literatura română
Vară de noiembrie este o poezie semnată de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului „Poezii”, apărut în anul 1962. Tema pe care o abordează poetul în cadrul acestui text este reprezentată de dragos (…)
- Visătorul de Lucian BlagaLimba și literatura română
Visătorul este o poezie scrisă de Lucian Blaga și inclusă în cadrul volumului „Poemele luminii”, publicat în anul 1919. În cadrul volumului poetul a abordat teme precum natura, iubirea, moartea, în co (…)
- Vreau să joc! de Lucian BlagaLimba și literatura română
Vreau să joc! este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru prima dată în anul 1919, odată cu apariția volumului de debut al autorului, intitulat „Poemele luminii”. Tema pe care o abordează (…)
- ZamolxeLimba și literatura română
Zamolxe este o poezie scrisă de Lucian Blaga și publicată pentru prima dată în anul 1919, în „Glasul Bucovinei”. Apoi, opera a fost inclusă în volumul de debut al autorului, intitulat „Poemele luminii (…)