Stanley

Băiatul pașnic

Protagonistul romanului „Tabăra”, de Louis Sachar, este Stanley Yelnats al IV-lea, un adolescent în vârstă de paisprezece ani. El este un băiat supraponderal și înalt, batjocorit constant la școală din cauza problemei lui de greutate. Astfel, nu are niciun prieten, fiindcă toată lumea preferă să-și bată joc de el („cel mai gras copil”).

Unul dintre colegii lui de clasă, Derrcick Dune, este foarte dur cu el, chinuindu-l și umilindu-l. Fiindcă Stanley arată atât de mare și de puternic, niciun profesor nu crede că acesta nu se poate apăra singur. Cu toate acestea, Stanley este mult prea pașnic, blând și timid pentru a lua atitudine.

Stanley este optimist, însă lipsit de noroc, crescând într-o familie specială, în care se considera că toți membrii de sex masculin erau afectați de ghinion. Fiindcă stră-stră-străbunicul lui, Elya Yelnats, își încălcase promisiunea făcută unui prieten, întreaga lui familie era blestemată, iar efectele se resimt chiar și în prezent, în momentul povestirii.

Tatăl lui Stanley, Stanley Yelnats al III-lea, este plin de imaginație, dar, din nefericire, nu are succes ca inventator. În prezent, lucrează la un sistem de reciclare pentru adidași uzați. Acesta este motivul pentru care părinții lui Stanley nu-și pot permite decât un mic apartament, care miroase a „cauciuc ars și a picioare”. Totuși, în ciuda ghinionului constant, familia Yelnats nu renunță niciodată la speranță.

Ghinionul lui Stanley își atinge apogeul când acesta este arestat în mod greșit pentru furtul unei perechi de adidași. Aceștia au căzut, într-o zi, pe capul lui, parcă de nicăieri, pe când trecea pe sub o pasarelă. Fiind un optimist care credea în noroc, Stanley și-a spus că pantofii erau „cheia către invenția tatălui său”. Nu avea de unde să știe că aceștia îi aparțineau faimosului jucător de baseball Clyde Livingston și fuseseră furați anterior dintr-o casă pentru copii ai străzii.

Procesul, verdictul și pedeapsa

Fiindcă familia lui nu-și putea permite un avocat, Stanley trebuie să-și ia singur apărarea. Nimeni nu crede că pantofii căzuseră, pur și simplu, pe capul lui. Idolul lui, Clyde Livingston, îl consideră un „nenorocit de hoț bun de nimic”, iar judecătorul consi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in