Rezumat

„Darul lui Jonas” este titlul unui roman pentru adolescenți, scris de autoarea americană Lois Lowry. Deținătoare a Medaliei Newbery pentru contribuția adusă literaturii pentru copii, autoarea a publicat opera de față în anul 1993. Cartea reprezintă o lecție importantă pentru adolescenții din lumea întreagă, care vor învăța sensul și semnificația experiențelor mai puțin plăcute pe care lumea noastră le are de oferit.

Acțiunea are loc într-o lume fictivă, o comunitate izolată, unde nu există bucurii, tristețe sau întâmplări neașteptate. Acest spațiu este rezultatul colaborării multor oameni care au studiat omenirea îndeaproape. Acolo, fiecare cetățean are propriul rol, de la care nu se abate niciodată. Acest aranjament garantează siguranță absolută și egalitate socială. La vârsta de doisprezece ani, fiecare dintre copii primește rolul pentru care se născuse, devenind un membru important al societății.

Jonas, protagonistul, împlinește doisprezece ani și i se atribuie un rol deosebit de greu, deși foarte respectat și bine văzut în cadrul comunității: acela de păstrător al amintirilor și al neliniștilor lumii. Fiind încă un copil, Jonas găsește că a lua asupra l...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in