Rezumat pe capitole

Cartea întâi

1. Acțiunea romanului „Pădurea spânzuraților” debutează în timpul Primului Război Mondial, în satul rusesc Zirin. Acolo se află membri ai unei divizii de infanterie aparținând austro-ungarilor, iar în cadrul acesteia luptă și români din Transilvania.
Locotenentul Apostol Bologa (protagonistul) se alătură căpitanului Otto Klapka, la pregătirea unei execuții prin spânzurătoare, moartea destinată dezertorilor. Privindu-l pe condamnat, care, foarte cooperant, nu-și dorea decât să moară mai repede, Bologa se cutremură. Rămâne pentru o vreme la locul faptei, după moartea acuzatului, după care se alătură lui Klapka.

2. Ajuns în locuința lui, Bologa este încercat de un profund sentiment de vină în legătură cu execuția care avusese loc.

Aflăm informații despre viața protagonistului, născut pe valea Someșului. Când Bologa era în clasa a cincea, la liceu (în vârstă de aproximativ cincisprezece ani), tatăl lui murise pe neașteptate, ceea ce l-a marcat profund pe băiat și i-a zdruncinat credința în Dumnezeu, la care mama lui ținea deosebit de mult.
Apostol Bologa și-a urmat studiile de filosofie la Budapesta, în pofida dorinței mamei lui, ca fiul ei să devină preot. Întors acasă, el s-a logodit cu Marta, o fată de șaptesprezece ani, frumușică, însă foarte neserioasă. Ceea ce o atrăgea la viitorul ei soț era uniforma lui, precum și ținuta acestuia.

Când izbucnește războiul, protagonistul este nesigur în privința pașilor pe care-i are de urmat. Astfel, se sfătuiește cu mama lui, care este de părere că nimeni nu e obligat să lupte pentru o patrie care nu-i aparține. Acesta era cazul personajului principal, nevoit să lupte de partea Austro-Ungariei, împotriva alianței din care făcea parte și poporul român. Din dragoste pentru Marta, pe care o atrăgeau militarii, și în ciuda sfaturilor mai înțelepte ale altora, el decide să plece la război.

Experiența războiului îl schimbă mult pe Bologa, care este rănit de două ori, decorat de trei ori și numit locotenent. El ajunge să glorifice războiul, pe care-l consideră a fi cel mai eficient mod de a realiza selecția oamenilor (în ceea ce privește supraviețuirea). Cu toate acestea, după execuția acuzatului prin spânzurătoare și judecata Curții Marțiale, Bologa revine asupra convingerilor sale.

3. Protagonistul primește o scrisoare din partea mamei sale, care-l roagă să vină acasă pentru câteva zile și să-i răspundă Martei la scrisori, întrucât omisese să-i scrie în ultima perioadă.

4. La popotă, Bologa mănâncă alături de căpitanul Klapka, locotenenții Gross și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in