Rezumat

Citind acest rezumat îți vei aminti care sunt întâmplările care se petrec în cele patru părți ale romanului Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu și vei rememora parcursul protagonistului Apostol Bologa.

„Publicat în anul 1922, „Pădurea spânzuraților” tratează tema războiului, explorată de către Liviu Rebreanu atât în nuvelă, cât și în roman. Această problematică a fost abordată de Rebreanu mai întâi în nuvela „Catrastrofa”, iar mai apoi, a fost dezvoltată în romanul de față.

Din punct de vedere structural, romanul conține patru părți: Cartea întâi, Cartea a doua, Cartea a treia și Cartea a patra. Romanul începe cu anticiparea executării prin spânzurare a sublocotenentului ceh Svoboda, din armata austro‑ungară, pe frontul rusesc al Primului Război Mondial. Svoboda se făcea vinovat de tentativă de trecere de partea inamicului. Atmosfera este morbidă, fapt ce reiese din reacţia caporalului care îi comandă pe cei însărcinaţi cu pregătirea gropii şi a instrumentului de supliciu final: «– Ce viaţă mai e şi asta… Încotro te uiţi, numai moarte şi morminte şi morţi…». 

Locotenentul Apostol Bologa, protagonistul romanului, apare imediat după această scenă, fiind proaspăt sosit la fața locului. De faţă este şi căpitanul Otto Klapka (ceh), posesor al funcției de ofiţer în rezervă mobilizat, de meserie avocat. Căpitanul îi prezintă lui Bologa fapta condamnatului. Apostol îl aude pe acesta spunându-i preotului că vrea să moară mai repede, apoi rămâne marcat profund de privirea omului a cărui viață părea că i se prelinge prin fața ochilor. După execuție, Bologa este bântuit de remușcări.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in