Tema și viziunea despre lume

Îți punem la dispoziție aceste explicații pentru a reuși să evidențiezi mai ușor tema și viziunea despre lume în romanul Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu. De asemenea, vei avea un model de rezolvare a cerinței de la examenul de Bacalaureat din data de 27.08.2012 (sesiunea august-septembrie), când elevilor de la profilul uman li s-a cerut să scrie un eseu în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un roman studiat. De asemenea această cerință a fost dată și elevilor care au susținut examenul în august 2017 la profilul real.

Tema abordată în romanul de față este condiția tragică a intelectualului ardelean aflat în postura de combatant împotriva propriului său neam, pe fondul evocării Primului Război Mondial. În cadrul acestei teme se distinge, în special, ideea uciderii, aparent justificate de contextul războiului, dar care poate genera o vină mistuitoare în conștiința individuală.

Astfel, locotenentul Apostol Bologa, protagonistul romanului, se înrolează în armata austro-ungară din motive îndoielnice, și anume, pentru a-și impresiona proaspăta logodnică (Marta). Curând, însă, acesta ajunge să regrete amarnic decizia luată, odată ce se vede în postura de criminal, silit să execute dezertori prin spânzurătoare.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in