Relația dintre două personaje

Urmărește cum evoluează relația de prietenie dintre Apostol Bologa și Otto Klapka, iar apoi vei putea rezolva cu succes cerința întâlnită la Bacalaureatul.

Liviu Rebreanu este deopotrivă autorul primului roman obiectiv („Ion”) și al celui dintâi roman de analiză psihologică („Pădurea spânzuraților”) din literatura română. Publicat pentru prima dată în anul 1922, romanul „Pădurea spânzuraților” realizează primul studiu al unui caz de conștiință, utilizând ca pretext motivul războiului.

Acțiunea romanului se concentrează în jurul personajului principal, Apostol Bologa, un tânăr intelectual ardelean care se înrolează în Primul Război Mondial din motive insuficiente și îndoielnice. Acesta dorea să-și impresioneze logodnica, numită Marta, care nutrea o admirație copilărească pentru faptele de arme.

Astfel, relația locotenentului cu prietenul său, Otto Klapka, este reprezentativă din varii puncte de vedere. Datorită apropierii evidente dintre cei doi, caracterele ambilor ies la iveală cu ușurință atunci când sunt împreună. Începând cu împărtășirea filosofiilor de viață și terminând cu asistarea lui Klapka la moartea prietenului său, relația celor doi reprezintă, poate, cea mai emoționantă legătură din întreg romanul.

Între...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in