Relația dintre două personaje

Urmărește cum evoluează relația de prietenie dintre Apostol Bologa și Otto Klapka, iar apoi vei putea rezolva cu succes cerința întâlnită la Bacalaureatul din 2011, sesiunea august-septembrie.

„Astfel, relația locotenentului cu prietenul său, Otto Klapka, este reprezentativă din varii puncte de vedere. Datorită apropierii evidente dintre cei doi, caracterele ambilor ies la iveală cu ușurință atunci când sunt împreună. Începând cu împărtășirea filosofiilor de viață și terminând cu asistarea lui Klapka la moartea prietenului său, relația celor doi reprezintă, poate, cea mai emoționantă legătură din întreg romanul.

Între Klapka și Bologa nu se întrezăresc diferențe în ceea ce privește statutul lor social. Ambii sunt intelectuali, însă posedă viziuni diferite asupra existenței și diferențe de statut familial. Otto Klapka este însurat, are patru copii, doi băieți și două fete («al cincilea de-abia acum e pe drum»), fiind un părinte blând și iubitor. 

Pe cei doi îi apropie omenia, împreună cu faptul că aparțin unor naționalități asuprite, motiv pentru care se simt prizonieri ai aceleiași tragedii. «Mi-ești drag, Bologa, și dacă n-ai fi fost tu aici, n-aș fi avut atâta încredere în mine însumi», declară Klapka sincer.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in