Particularități de construcție a unui personaj
Cu ajutorul precizărilor făcute de profesorii de limba română vei reuși să conturezi profilul personajului principal, Apostol Bologa, dar și să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman studiat.
Publicat în anul 1922, „Pădurea spânzuraților” tratează tema războiului, explorată de către Liviu Rebreanu atât în nuvelă, cât și în roman. Această problematică a fost abordată de Rebreanu mai întâi în nuvela „Catastrofa”, iar mai apoi, a fost dezvoltată în romanul de față. Este cel de-al doilea roman scris de Liviu Rebreanu și ilustrează magistral realismul obiectiv de analiză psihologică.
Tema abordată în romanul de față este condiția tragică a intelectualului ardelean aflat în postura de combatant împotriva propriului său neam, pe fondul evocării Primului Război Mondial. În cadrul acestei teme se distinge, în special, ideea uciderii, aparent justificată de contextul războiului, dar care poate genera o vină mistuitoare în conștiința individuală.
Întruchiparea acestor teme și idei, personajul Apostol Bologa este protagonistul romanului. Acesta se înrolează în armata austro-ungară din motive îndoielnice, și anume, pentru a-și impresiona proaspăta logodnică (Marta). Inițial, declară convins că războiul este „un adevărat izvor de viață, cel mai eficace element de selecțiune” și că „numai războiul este adevăratul ge...