Particularități de construcție a unui personaj

Cu ajutorul precizărilor făcute de profesorii de limba română vrei reuși să conturezi profilul personajului principal, Apostol Bologa, dar și să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman studiat, regăsită atât într-unul dintre modelele de subiecte pentru Bacalaureatul din 2010, sesiunea iunie-iulie din 2016, profilul uman, cât și la sesiunea august - septembrie 2017.

Personaj individual, principal și masculin, Apostol Bologa este caracterizat atât direct, cât și indirect. Portretul locotenentului este conturat în mod direct de către autor, prin revelarea dramei interioare a protagonistului («Apostol Bologa se făcu roșu de luare-aminte și privirea i se lipise pe fața condamnatului. Își auzea bătăile inimii ca niște ciocane»), prin repetarea unor cuvinte profund simbolice (datoria, lumina din privirea condamnatului, legea, iubirea) și prin sincronizarea stării naturii mohorâte cu zbuciumul interior al acestuia.

De asemenea, Bologa se autocaracterizează de-a lungul romanului, eliminând astfel orice dubiu privind concepțiile existențiale ale acestuia («Lege, datorie, jurământ... sunt valabile numai până în clipa când îți impun o crimă față de conștiința ta [...] nici o datorie din lume n-are dreptul să calce în picioare sufletul omului»). Autocaracterizarea este făcută și prin intermediul monologului interior, care reprezintă cel mai clar tulburările personajului: «- Am pierdut pe Dumnezeu, îi fulgeră prin minte» (imediat după moartea tatălui său).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in