Modul în care se reflectă o temă

Pentru a înțelege modul în care tema războiului este evidențiată de către Liviu Rebreanu în romanul Pădurea spânzuraților, dar și pentru a putea răspunde cât mai bine la cerința de a scrie „un eseu de 2-3 pagini, în care să prezinți modul în care se reflectă o temă într-un roman studiat”, regăsită într-unul dintre subiectele de la examenul de Bacalaureat din data de 27.06.2011 (sesiunea iunie-iulie), profesorii noștri ți-au pregătit acest eseu.

Tema centrală a romanului este cea a războiului, acțiunea desfășurându-se în timpul Primului Război Mondial. Ea se împletește cu numeroase alte teme pe parcursul desfășurării acțiunii, simulând destinul uman într-o manieră profundă și realistă. Întâlnim, așadar, în Pădurea spânzuraților, tema iubirii, a religiei, precum și chestiunea rolului statului în direcția pe care o ia soarta individului.

Modul în care această temă se reflectă în opera de față se leagă de crearea personajului Apostol Bologa, locotenent ardelean de origine română în armata austro-ungară. Acesta se înrolează în armata austro-ungară din motive îndoielnice, și anume, pentru a-și impresiona proaspăta logodnică (Marta). Curând, însă, acesta ajunge să regrete amarnic decizia luată, odată ce se vede în postura de criminal, silit să execute dezertori prin spânzurătoare.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in