Lock

Rezumat pe capitole

Lock

Volumul I - „Glasul pământului”

Capitolul I - Începutul

Romanul debutează cu descrierea satului Pripas, aflat în județul Bistrița-Năsăud, chiar pe valea Someșului. Autorul explică modul în care sunt dispuse casele: cea a învățătorului Herdelea, a lui Alexandru Pop Glanetașu (tatăl protagonistului), a lui Macedon Cercetașu și casa primarului Florea Iancu. Naratorul nu uită să menționeze cârciuma lui Avrum, unul dintre spațiile-cheie ale romanului.

Acțiunea începe într-o zi de duminică, la horă, eveniment la care participă toți sătenii, chiar și oloaga satului, Savista. Ea este verișoara Floricăi, cea mai frumoasă fată din Prislop, după care lui Ion i se aprinseseră călcâiele. Mama ei, văduva lui Maxim Oprea, era foarte săracă, întrucât cheltuise toată averea soțului după moartea acestuia. Deși Ion o place pe Florica, dansează cu Ana, fiica lui Vasile Baciu, om înstărit, la a cărui avere râvnea protagonistul, sperând să se însoare cu Ana.

Ana și Ion se întâlnesc în spatele cârciumii lui Avrum, unde fata îi dezvăluie tânărului faptul că tatăl ei dorea ca ea să-l ia de bărbat pe George a Tomii. Ilie Onu, bun prieten al lui George, îi surprinde împreună. Fiindcă nu-l suferă pe Ion, Ilie are grijă ca Vasile Baciu să afle despre cei doi, și astfel nu ezită să dezvăluie ceea ce văzuse. Fiindcă este beat, Vasile Baciu îl jignește pe Ion, numindu-l „sărăntoc”, și, abia abținându-se de la a-i răspunde, Ion pleacă la cârciumă, alături de ceilalți băieți. Are loc o confruntare între el și George, iar Ion se simte ușurat după ce-l bate pe „rivalul” său.

Capitolul al II-lea - Zvârcolirea

Zenobia, mama lui Ion, își trezește fiul și-l trimite la cosit. Aflăm puțin despre istoria familiei protagonistului. Astfel, în timp ce „Glanetașu’” fugea de muncă, Zenobia era foarte harnică și se căsătorise cu el din dragoste, deși ar fi putut găsi un bărbat muncitor, care să-i ofere un trai îndestulat. În mod straniu, și tatăl Anei, Vasile Baciu, fusese sărac și se însurase cu o fată bogată, dar în loc să se identifice cu Ion, îl detestă.

Aflăm și despre pasiunea lui Ion pentru pământ. Era harnic, asemenea mamei lui, și resimțea profund nedreptățile societății. Dorința lui cea mai arzătoare era să dețină pământ, pe care să-l lucreze după bunul plac. Cu toate acestea, Vasile Baciu este disperat din cauză că Ana fusese singura din cei trei copii ai săi care supraviețuise, astfel încât averea lui și a soției sale ar fi fost moștenită de viitorul soț al Anei. Își dorea să păstreze întreaga avere până la moarte, fără a o înstrăina în urma căsniciei fiicei sale. Îndurerată, Ana surprinde o îmbrățișare între Ion și Florica.

Cititorul află mai multe despre familia Herdelea. Titu, mândria familiei, era cunoscut drept poet, în urma unor modeste încercări literare. Nu dăduse bacalaureatul și cariera de notar, propusă de surorile lui, Ghighița și Laura, nu era potrivită pentru el. Pretinde că este îndrăgostit de Lucreția Dragu, dar în același timp, cochetează cu Rozica, nevasta învățătorului Lang din Jidovița.
Alături de preotul Belciug, tatăl lui George (Toma Bulbuc) merge acasă la învățătorul Herdelea, pentru a-i povesti despre încăierarea dintre Ion și fiul său. Din cauză că Herdelea era de partea lui Ion, între el și preotul Belciug se naște un mic conflict. Cu toate acestea, învățătorul realizează că nu era o idee bună să se certe tocmai cu preotul satului. Casa lui era construită pe un teren al bisericii, chiar de către Belciug.

Capitolul al III-lea - Iubirea

Deși George și Ion se împacă, preotul continuă să-i pună gând rău fiului Glanetașului. D...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in