Rezumat pe capitole

Volumul I - „Glasul pământului”

Capitolul I

Romanul debutează cu descrierea satului Pripas, aflat în județul Bistrița-Năsăud, chiar pe valea Someșului. Autorul explică modul în care sunt dispuse casele: cea a învățătorului Herdelea, a lui Alexandru Pop Glanetașu (tatăl protagonistului), a lui Macedon Cercetașu și casa primarului Florea Iancu. Naratorul nu uită să menționeze cârciuma lui Avrum, unul dintre spațiile-cheie ale romanului.

Acțiunea începe într-o zi de duminică, la horă, eveniment la care participă toți sătenii, chiar și oloaga satului, Savista. Ea este verișoara Floricăi, cea mai frumoasă fată din Prislop, după care lui Ion i se aprinseseră călcâiele. Mama ei, văduva lui Maxim Oprea, era foarte săracă, întrucât cheltuise toată averea soțului după moartea acestuia. Deși Ion o place pe Florica, dansează cu Ana, fiica lui Vasile Baciu, om înstărit, la a cărui avere râvnea protagonistul, sperând să se însoare cu Ana.

Ana și Ion se întâlnesc în spatele cârciumii lui Avrum, unde fata îi dezvăluie tânărului faptul că tatăl ei dorea ca ea să-l ia de bărbat pe George a Tomii. Ilie Onu, bun prieten al lui George, îi surprinde împreună. Fiindcă nu-l suferă pe Ion, Ilie are grijă ca Vasile Baciu să afle despre cei doi, și astfel nu ezită să dezvăluie ceea ce văzuse. Fiindcă este beat, Vasile Baciu îl jignește pe Ion, numindu-l „sărăntoc”, și, abia abținându-se de la a-i răspunde, Ion pleacă la cârciumă, alături de ceilalți băieți. Are loc o confruntare între el și George, iar Ion se simte ușurat după ce-l bate pe „rivalul” său.

Capitolul al II-lea

Zenobia, mama lui Ion, își trezește fiul și-l trimite la cosit. Aflăm puțin despre istoria familiei protagonistului. Astfel, în timp ce „Glanetașu’” fugea de muncă, Zenobia era foarte harnică și se căsătorise cu el din dragoste, deși ar fi putut găsi un bărbat muncitor, care să-i ofere un trai îndestulat. În mod straniu, și tatăl Anei, Vasile Baciu, fusese sărac și se însurase cu o fată bogată, dar în loc să se identifice cu Ion, îl detestă.

Aflăm și despre pasiunea lui Ion pentru pământ. Era harnic, asemenea mamei lui, și resimțea profund nedreptățile societății. Dorința lui cea mai arzătoare era să dețină pământ, pe care să-l lucreze după bunul plac. Cu toate acestea, Vasile Baciu est...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in