Lock

Rezumat

Lock

Rezumatul romanului Ion de Liviu Rebreanu te va ajuta să îți amintești în detaliu toate încercările protagonistului de a-și depăși condiția socială și de a obține mult doritul pământ. De asemenea, vei afla cum evoluează toate celelalte personaje care iau parte la acțiunea romanului Ion.

Romanul „Ion”, publicat de către Liviu Rebreanu în perioada interbelică, reprezintă o capodoperă incontestabilă a literaturii române, acesta înfăţișând într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea. Fiind un roman realist și obiectiv, „Ion” dezvoltă tematica rurală, punând accent pe latura socială, mai exact, pe influenţa pe care societatea o are asupra individului.

Incipitul romanului plasează acţiunea într-un spaţiu real, reperabil pe hartă. Intrarea în spaţiul ficţional este realizată prin urmărirea drumului de ţară care conduce cititorul în satul Pripas. Toponimele menţionate cu această ocazie (Bistriţa, Jidoviţa etc.) au rolul de a crea impresia de adevăr, Rebreanu, ca autor realist, înregistrând cu precizia unei camere de filmat o serie de amănunte notabile. Crucea de tinichea ruginită pe care este răstignit Hristos stă la intrarea în lumea satului, anticipând astfel soarta tragică a personajelor. 

Acţiunea debutează cu episodul horei duminicale, desfăşurată în curtea văduvei lui Maxim Oprea. La acest eveniment participă toţi membrii comunităţii rurale, atât ţăranii, cât şi intelectualii. Pe lângă prezentarea detaliilor etnografice care ţin de cultura comunităţii românești din Ardeal, hora este un prilej pentru evidenţierea relaţiilor sociale respectate cu stricteţe în comunitatea rurală. Ţăranii săraci, lipsiţi de pământ, precum Alexandru Glanetașul, nu se amestecă în discuţiile ţăranilor înstăriţi, cum ar fi Vasile Baciu, iar intelectualii satului, preotul Belciug ṣi învăţătorul Herdelea, stau deoparte și privesc jocul tinerilor...

...Concluzionând, putem spune că romanul se remarcă prin dezvoltarea temei universului rural, el înglobând temele secundare, cum ar fi iubirea, posesiunea pământului sau problema naţională.... ”

Citește cu încredere acest rezumat, al romanului interbelic Ion scris de Liviu Rebreanu, pentru o mai bună pregătire a orelor sau a examenului de Bac la Limba și Literatura Română.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in