Lock

Paralelă Moromeții

Lock

Atât „Ion”, cât și „Moromeții” sunt considerate a fi două dintre cele mai semnificative romane din literatura română. În timp ce „Ion”, al lui Liviu Rebreanu, reprezintă primul nostru roman obiectiv, „Moromeții” a declanșat un adevărat fenomen literar, reflectând preocuparea lui Marin Preda pentru relația existentă între om și mersul istoriei. Ambele romane au protagoniști memorabili, ale căror imagini persistă în mintea cititorilor, însă motivul este diferit în cazul fiecăruia dintre cele două personaje.

Ion este reprezentantul țăranului sărac, veșnic aflat în lupta cu propria condiție socială, de care nu reușește niciodată să se desprindă cu adevărat. El trăiește în satul Prislop, în contextul vieții rurale ardelene de la începutul secolului al XX-lea, trăind drama condamnării la un statut social inferior în interiorul comunității sale. Tragedia lui Ion este, de fapt, pierderea demnității individuale din rațiuni financiare. 

Demnitatea este tocmai ceea ce Ilie Moromete reușește să păstreze, însă, pe parcursul celor două volume ale romanului „Moromeții”. La finalul vieții sale, este surprins într-o stare de împăcare cu sine, apropiindu-se de vârsta de optzeci de ani și declarând convins: „Domnule,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in