Lock

Momentele subiectului

Lock

Instructiv, educativ și emoționant, romanul Ion, apărut în 1920, constituie o operă de analiză profundă a „sufletului bestial”, desprins dintr-un context eticizat și robust. Considerat de George Călinescu drept o „capodoperă de o măreție limitată solemn ca un fluviu american”, romanul Ion aduce în atenția cititorului o mulțime de „suflete mediocre în luptă cu drame peste puterile lor”, cum spunea același Călinescu, dintre care se remarcă imaginea personajului principal, Ion Pop al Glanetașului.

Fiind o operă epică, acțiunea romanului este împărțită în toate momentele subiectului.

Tema este luată din viața obișnuită a țăranilor, iar intriga este relativ simplă. Incipitul romanului prezintă drumul, cu rol metaforic, deoarece simbolizează drumul vieții, care intră în Pripas, într-o zi caldă de vară, realizând legătura dintre lumea reală și cea ficțională a romanului. El fixează câteva repere geografice (Valea Someșului, orășelul Armadia), apropiind cititorul de spațiul acțiunii, satul ardelenesc Pripas, și fixând modalitatea definitorie de construire a personajului principal – apropierea de el prin încercuire. Romanul începe prin prezentarea satului, atenția este îndreptată apoi către hora la care participă tot satul, apoi către un grup sau altul. Pe măsură ce acțiunea se conturează, Ion se individualizează de ceilalți, viețuind singur într-o oscilare continuă de stări sufletești și de evenimente.

Expozițiunea romanului

Expozițiunea romanului prezintă timpul, locul și personajele care, într-o duminică, o zi frumoasă de vară, de adună în ograda văduvei lui Maxim Oprea. Toți sunt pregătiți pentru hora de duminică, unde flăcăii și tinerele din sat joacă Someșana și Învârtita. Printre participanți se află și primarul, Florea Tancu, înconjurat de săteni, care se strâng în grupuri ce evidențiază o anumită ierarhie socială: Trifon Tătaru, chiaburul Ștefan Hotnog, Simion Lungu și, mai târziu, Vasile Baciu. În curtea văduvei se află și alți săteni precum Alexandru Pop Glanetașul sau tinerele neinvitate niciodată la joc. Își fac apariția și preotul Belciug, Zaharia Herdelea, învățătorul satului, soția sa și copiii acestora. Dintre tinerii care se bucură de hora de duminică, se remarcă Ion Pop al Glanetașului, Florica Oprea, Ana Baciu, George Bulbuc și Ilie Onu. La horă, deși o îndrăgește pe Florica, o fată tare frumoasă, dar fără bani, Ion alege să joace cu Ana, o tânără urâtă, dar bogată.

Intriga

Intriga este mar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in