Lock

Tema și viziunea despre lume

Lock

Eseul care prezintă tema și viziunea despre lume în romanul Ion de Liviu Rebreanu este o cerință s-a regăsit la subiectul 3 al examenului de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie, 2012, la cel din data de 4 iulie 2016, profilul real, dar și la examenul din sesiunea august 2017.

Viziunea realistă a scriitorului, dorinţa acestuia de a făuri un roman care să oglindească realitatea, să o recreeze în mod fidel sunt observabile prin analizarea tematicii abordate. Astfel, romanul Ion are ca temă principală universul rural și prezintă societatea arhaică românească în toată complexitatea ei, insistând asupra influenţei societăţii asupra ţăranului ardelean. Astfel, lumea satului funcţionează după legi nescrise, care ridică bariere în faţa personajelor, influenţându-le soarta. Lipsa pământului este echivalentă cu lipsa demnităţii umane, iar bariera dintre săraci și bogaţi nu poate fi depășită. Orice încercare de a încălca legile unei lumi tradiţionale va fi aspru pedepsită, după cum putem observa urmărind destinul protagonistului.

Sătul de condiţia sa de om sărac, Ion dorește să dobândească pământurile lui Vasile Baciu printr-o căsătorie din interes cu Ana, fiica acestuia, deși el era îndrăgostit de Florica, o fată frumoasă, dar săracă asemenea lui. Părăsită de Ion în favoarea averii, Florica se căsătorește cu bogătanul George Bulbuc, schimbându-și și ea starea socială. Atitudinea critică a autorului la adresa societăţii completează viziunea despre lume a acestuia ṣi cuprinde nu doar planul ţărănimii, ci și pe cel al intelectualilor satului...”

Cu ajutorul informațiilor pe care le găsești pe această pagină vei ști cum să structurezi corect un eseu pentru subiectul III.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in