Lock

Relația dintre Ion și George Bulbuc

Lock

„Ion”, de Liviu Rebreanu, este primul roman interbelic obiectiv aparținând literaturii române. El ilustrează realitățile vieții satului ardelean de la începutul secolului al XX-lea, plasând în centru tema luptei pentru pământ într-un context în care acesta determină statutul social al oamenilor. Pământul este singurul care generează, în această lume, conflicte la fel de puternice precum dragostea, iar în „Ion” sunt prezente confruntări motivate de ambele. 

Ion este personajul principal al romanului, fiul lui Alexandru Pop al Glanetașului, țăran sărac, care crește având multe lipsuri, fapt care îi generează pasiunea pentru pământ și dorința să își depășească propria condiție. Ion este desconsiderat doar pentru că e sărac, deși e harnic, chipeș, isteț și are multe alte calități.

George Bulbuc este un personaj secundar, masculin, individual al romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu. Fiul lui Toma Bulbuc, George este un flăcău înstărit din satul Pripas, opusul lui Ion, atât în plan material, cât și sentimental. El are parte de tot ceea ce-i lipsise lui Ion, chiar și de femeia pe care Ion o iubea (deși a renunțat la ea în mod conștient, în favoarea căsătoriei cu Ana, o fată bogată).

O primă scenă în care este evidențiată relația dintre cele două personaje n...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in