Lock

Relația dintre Ion și Florica

Lock

Romanul „Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman tradițional, de tip realist, care cuprinde fragmente cu rol monografic. Romanul are narator omniscient și înfățișează imagini specifice universului rural. Opera dezvoltă tema satului și a vieții țăranului și are ca mesaj ideea conform căreia atașamentul față de pământul lucrat întrece, în sufletul țăranului, orice pasiune. 

Structura romanului sugerează lupta interioară a personajului principal, întrucât cele treisprezece capitole ale acestuia se împart în două volume, intitulate „Glasul pământului” și „Glasul iubirii”. Între aceste două concepte (pământul și iubirea, averea și sentimentele) se zbate Ion pe tot parcursul romanului. El este, așadar, prins în permanență între dorința de a se îmbogăți, care îl dezumanizează, și dragostea pentru Florica, o fată frumoasă, dar săracă. 

Ion este personajul principal al romanului, deoarece participă la toate momentele acțiunii, atenția autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje reacționează la comportamentul lui. Ion este fiul lui Alexandru Pop al Glanetașului, țăran sărac, și, de aceea, crește în sărăcie. Acest fapt determină nașterea pasiunii pentru pământ în sufletul lui Ion, întrucât aceasta reprezintă o garanție a prosperității și a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in