Lock

Relația dintre două personaje

Lock

Vei putea observa cum evoluează relația dintre Ion și Ana, personajele centrale ale romanului scris de Liviu Rebreanu, urmărind explicațiile date de către profesorii noștri de limba și literatura română. Totodată, acest eseu îți va folosi pentru a da un răspuns cât mai complex la cerința de la subiectul III al examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2015 (rezervă). În plus, aceste eseu constituie o posibilă rezolvare și pentru varianta 29 de la Bacalaureatul din 2013, când elevilor li s-a cerut prezentarea relaţiilor dintre două personaje dintr-un roman scris de Liviu Rebreanu. Rezolvarea este valabilă și pentru varianta primită de elevii de la profilul uman la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din 2015.

Personaje realiste şi individuale, Ion şi Ana aparţin planului ţărănimii, dar se diferenţiază din punctul de vedere al statutului social. Ion este un flăcău sărac, dispus să facă orice pentru a-şi depăşi condiţia, iar Ana este fiica lui Vasile Baciu, un gospodar înstărit, ale cărui pământuri devin pentru Ion principalul ţel de atins.

În expoziţiunea romanului, scena horei evidenţiază nu doar statutul celor două personaje, ci şi principalele trăsături ale acestora. Ambiţios, impulsiv şi orgolios, Ion o ia la joc pe Ana, deşi fata pe care o plăcea cu adevărat era Florica. Renunţarea la iubire (Florica) în defavoarea averii (Ana) reprezintă declanşarea conflictului. Naivă şi îndrăgostită, Ana este sedusă treptat de Ion, în ciuda intervenţiei tatălui său care dorea să îşi dea fata lui George Bulbuc, un fecior bogat din sat. Numindu-l pe Ion «sărăntoc», «hoţ» şi «tâlhar», Vasile Baciu alimentează şi mai mult ambiţia acestuia, determinându-l pe Ion să o lase însărcinată pe Ana pentru a-şi atinge obiectivul. Prin urmare, această secvenţă narativă pune în lumină barierele sociale dintre flăcăul sărac şi fata bogată, dar şi superficialitatea comunităţii rurale ale cărei reguli sunt stricte: lipsa pământului este echivalentă cu lipsa demnităţii umane.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in