Particularități roman interbelic

La Simularea din 2018, elevii clasei a XII-a de la profilul real au primit la subiectul 3 redactarea unui eseu în care să prezinte particularități ale unui roman interbelic studiat. Unul din romanele pe care le puteau alege aici este Ion. Citește mai jos rezolvarea subiectului 3 conform Baremului emis de Ministerul Educației:

„Ion” este un roman interbelic, scris de Liviu Rebreanu între anii 1913 și 1920, cel din urmă fiind și anul în care opera a fost publicată pentru prima dată. Conform spuselor criticului literar Eugen Lovinescu, Liviu Rebreanu a realizat „obiectivarea” prozei românești prin romanul „Ion”, având în vedere faptul că acesta este primul roman interbelic obiectiv din literatura română.

Opera este un roman obiectiv, social, realist și tradițional, prin tematică, prin felul personajelor și prin perspectiva narativă prezentă în text. Astfel, tema romanului este goana după avere, în contextul diferențelor sociale din mediul rural ardelean la începutul secolului al XX-lea. Personajul principal, Ion, simbolizează destinul tragic al țăranului sărac, veșnic prizonier al condiției sale sociale dif...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in