Modul în care se reflectă o temă

Informațiile de mai jos te vor ajuta să evidențiezi modul în care se reflectă tematica rurală în romanul Ion de Liviu Rebreanu, dar și pentru a avea o sursă de inspirație atunci când vei rezolva cerința de a scrie „un eseu de două – trei pagini, în care să prezinți modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-un roman studiat”, rezervă pentru subiectul III, sesiunea iunie-iulie, 2011.

„În al doilea rând, fiind axa în jurul căreia este construit romanul, tema satului conferă operei lui Rebreanu un caracter monografic prin evidenţierea unor episoade specifice universului rural: petrecerile duminicale, obiceiurile legate de botez, nuntă, înmormântare etc. Un exemplu relevant este reprezentat de hora descrisă chiar în expoziţiunea romanului. Această secvenţă narativă are rolul de a prezenta obiceiurile tipice universului rural ardelenesc, mai exact, modul în care ţăranii, dar ṣi intelectualii, îṣi petrec timpul liber. 

Mai mult, scriitorul realist surprinde ṣi aspecte care ţin de cultura comunităţii româneṣti din Ardeal prin conferirea unor detalii care ţin de jocul tinerilor din sat, de portul popular al acestora, de miṣcările ritmice ale dansului tradiţional - «someṣana». Pe lângă detaliile etnografice, hora este un prilej pentru evidenţierea relaţiilor sociale respectate cu stricteţe în comunitatea rurală: ţăranii săraci, lipsiţi de pământ, precum Alexandru Glanetaṣul, nu se amestecă în discuţiile ţăranilor înstăriţi, cum ar fi Vasile Baciu, iar intelectualii satului, preotul Belciug ṣi învăţătorul Herdelea, stau deoparte ṣi privesc jocul tinerilor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in