Eseu
Următorul text este un eseu despre romanul „Ion”, scris de Liviu Rebreanu. Eseul a fost conceput astfel încât să conțină cele mai importante informații de care vei avea nevoie în vederea rezolvării subiectelor prevăzute pentru examenul de Bacalaureat. În cadrul textului vei regăsi următoarele: date despre operă, semnificația titlului, elemente de structură și compoziție, tema romanului, perspectiva narativă, particularități de construcție a personajelor. Citind explicațiile din această pagină, dar și cele regăsite în paginile de mai jos ale eBook-ului vei ști să rezolvi subiectul III de la Bac indiferent de cerința pe care o vei primi referitoare la romanul „Ion” de Liviu Rebreanu.
Pentru informații mai amănunțite despre alte aspecte legate de romanul Ion de Liviu Rebreanu îți recomandăm să citești și subcapitolele acestei pagini care conțin eseuri care te vor ajuta la Subiectul 3 al examenului de Bac: tema și viziunea despre lume, particularitățile romanului interbelic, relația dintre Ana și Ion, modul în care se reflectă o temă și particularități de construcție a unui personaj. Tot în cadrul acestui eBook vei găsi un material despre secvențele reprezentative ale romanului.
De asemenea, vei putea citi mai multe materiale având ca temă relația dintre două personaje: Ion și Florica, Ion și Titu Herdelea, Ion și George Bulbuc sau Ion și Vasile Baciu.
Eseu
Romanul „Ion” a fost scris de către Liviu Rebreanu între anii 1913 și 1920, cel din urmă fiind și anul publicării operei. La momentul apariției romanului, critica literară română a manifestat surprindere și admirație față de evoluția spectaculoasă a scriitorului, care nu se bucurase până atunci de asemenea aprecieri. Criticul Eugen Lovinescu a declarat că Rebreanu a „obiectivat” proza românească prin romanul „Ion”, întrucât acesta este primul roman interbelic obiectiv din literatura română.
Titlul romanului poartă numele personajului principal, Ion „al Glanetașului”, un țăran ardelean sărac, dornic de a se îmbogăți. Ion reprezintă un simbol al țăranului veșnic prizonier al condiției sale sociale precare, de care nu reușește niciodată să se...