Comparație Blestemul pământului. Blestemul iubirii
„Ion” este primul roman obiectiv interbelic din literatura română. Publicat pentru prima dată în anul 1920, acesta a fost scris pe o perioadă de șapte ani, conform autorului, Liviu Rebreanu, cunoscut pentru calitățile sale de fin psiholog, reflectate în opera lui. În anul 1981, romanul a fost ecranizat în regia lui Mircea Mureșan, scenariul fiind semnat de Titus Popovici. Durata filmului este de trei ore și douăzeci și cinci de minute.
Filmul este inspirat din romanul „Ion” și, pe parcursul celor treisprezece capitole, prezintă principalele evenimente relatate în carte, dar nu este o reprezentare fidelă a acesteia. Constituit din două părți, intitulate „Glasul pământului” și „Glasul iubirii”, romanul surprinde o mare varietate de realități proprii satului ardelean de la începutul secolului XX. Ecranizarea menține separarea între cele două părți, delimitate încă din titlul „Blestemul pământului. Blestemul iubirii”.
Cu toate acestea, așa cum titlul o sugerează, comparativ cu romanul, filmul redă mai puține aspecte ale dramei lui Ion și ale relației lui cu Ana. Și realitățile sociale sunt redate mai superficial decât în cadrul romanului. Motivul este, probabil, reprezentat de limitările impuse în ceea ce...